U PRIŠTINI PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE SRBA: Terete se za navodne ratne zločine
Foto: Kosovo online Youtube Printsceen

U PRIŠTINI PODIGNUTA OPTUŽNICA PROTIV DVOJICE SRBA: Terete se za navodne ratne zločine

Politika -

Specijalno tužilaštvo tzv. Kosova podiglo je danas optužnicu protiv dvojice Srba M.P. i Ž.S. zbog ratnih zločina, saopšteno je iz ovog tužilaštva.

"Specijalno tužilaštvo Kosova podiglo je danas optužnicu pred Posebnim odeljenjem Osnovnog suda u Prištini protiv dvojice okrivljenih M.P. i Ž.Z, srpske nacionalnosti, zbog osnovanosti sumnje u saizvršilaštvo da su počinili krivično delo ratni zločin protiv civilnog stanovništva, sankcionisano članom 142. u odnosu na član 22. Krivičnog zakona SFRJ (ZP-RSFJ) kao zakona na snazi u vreme izvršenja krivičnog dela“, stoji u saopštenju tužilaštva.

Oni se terete da su tokom rata počinili ubistva, mučenja, nečovečno postupanje, zastrašivanje, uništavanje imovine, masovnu deportaciju i etničko čišćenje civilnog stanovništva albanske nacionalnosti u opštini Istok.

"Optuženi su optuženi i za događaje u porodicama Saljihaj, Imeraj, Ljipa, Pepaj itd. Istrage su otkrile da su u periodu na koji se odnosi ova optužnica bila dva slučaja seksualnog nasilja nad žrtvama albanske nacionalnosti. Takođe, tokom istražnih radnji je dokazano da je tokom ratnog perioda u opštini Istok spaljeno oko 5.000 kuća, ubijeno oko 250 ljudi, 19 dece i pričinjena druga materijalna šteta. Ovaj krivični predmet je već predat Posebnom odeljenju Osnovnog suda u Prištini na dalje postupanje. Okrivljenima je određena mera pritvora po rešenju sudije za prethodni postupak do nove odluke suda“, navodi se u saopštenju.

Polcija je prošle godine, najpre, na prelazu Merdare uhapsila Momira Pantića, a kasnije u Ljuboždi kod Istoka Žarka Zarića.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

Bonus video:

07:16

OLUJA JE NAJVEĆI RATNI ZLOČIN U EVROPI POSLE DRUGOG SVETSKOG RATA! Linta: Pomirenje je NEMOGUĆE zbog dvostrukih standarda EU

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track