"KURTI POKUŠAVA DA DESTABILIZUJE REGION!" Stručnjaci o stanju na KiM: Zapad mora da ga zaustavi, ovo više nema smisla
Foto: AP Visar Kryeziu, Printscreen YT

kurir televizija

"KURTI POKUŠAVA DA DESTABILIZUJE REGION!" Stručnjaci o stanju na KiM: Zapad mora da ga zaustavi, ovo više nema smisla

Politika -

Situacija na severu Kosova i Metohije nastavlja da eskalira dok zgrade srpskih institucija ostaju pod blokadom naoružane tzv. kosovske policije. Dok zaposleni Srbi ne mogu da dođu do svojih radnih mesta, iz Brisela stižu samo deklarativne osude jednostranih poteza Prištine.

U jutarnjem programu na ovu temu govorili su Zoran Anđelković, direktor JP "Pošta Srbije," i Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke, pružajući uvid u aktuelne događaje.

08:07

KURTI POKUŠAVA DA DESTABILIZUJE REGION! Stručnjaci o stanju na KiM: Zapad mora da ga zaustavi, ovo više nema smisla

Zoran Anđelković je istakao težinu situacije kroz koju prolazi srpski narod na Kosovu i Metohiji, posebno naglašavajući da reakcije EU i drugih zapadnih aktera ostaju na nivou verbalnih osuda bez konkretnih poteza.

- Mi samo prenosimo stav, to je otprilike poruka koja stiže iz Brisela - započeo je Anđelković, podsećajući na slične situacije koje su zadesile Srbe na Kosovu poslednjih godina.

- Svedoci smo da, kada žele, zapadne sile mogu da deluju brzo i odlučno, kao što je to bio slučaj sa sankcijama protiv Republike Srpske ili Mađarske. Međutim, kada je u pitanju zaštita Srba na Kosovu i Metohiji, reakcije su samo deklarativne.

Anđelković je naglasio da su svakodnevni incidenti, uključujući blokadu i zatvaranje srpskih pošta na severu Kosova, samo deo kontinuiranog pritiska na srpsku zajednicu.

- Ovo nije samo pitanje radnih mesta i plata, već ličnog dostojanstva. Srpskom narodu se zabranjuje da radi i pruža usluge svojoj zajednici.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

Nebojša Obrknežev iz Ruske stranke osvrnuo se na ponašanje Prištine, ističući da Aljbin Kurti očigledno ignoriše upozorenja i osude koje stižu sa Zapada, što sugeriše da uživa neku vrstu prećutne podrške.

- Teško je poverovati da postoji lider koji može da ignoriše sve ove osude i saopštenja Zapada bez odobrenja sa njihove strane. Kada se osvrnemo na poslednje izbore na Kosovu, vidimo da su isti priznati, uprkos očiglednim nedemokratskim elementima - rekao je Obrknežev.

Kurir televizija
foto: Kurir televizija

On je dodao da Kurti vodi politiku koja destabilizuje region i da je potrebno da Zapad povuče konkretne poteze kako bi se situacija smirila.

- Zapad mora da zaustavi Kurtija jer ova situacija više nema smisla. Ako nastavi ovim putem, Srbi na Kosovu i Metohiji će biti izloženi sve većim pritiscima.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

08:00

VLJOSA OSMANI JE KARIKATURALNA LIČNOST, PRIVIĐA JOJ SE RASIZAM Drecun: Saobraćaj se već odvija na tri mosta, ALI KURTI ŽELI OVAJ

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track