IDEMO U STANJE KOJE SE TEŠKO MOŽE KONTROLISATI! Milivojević: Kurti ima podršku za politiku koju vodi
Foto: Kurir Televizija, AP/Franc Zhurda

analiza

IDEMO U STANJE KOJE SE TEŠKO MOŽE KONTROLISATI! Milivojević: Kurti ima podršku za politiku koju vodi

Politika -

Diplomata Zoran Milivojević rekao je da bi na smirivanje situacije na KiM mogli da utiču centri moći koji jedini imaju mehanizme da deluju na Prištinu.

- Odsustvo mera potvrđuje tezu da oni podržavaju ovakvu politiku i da ako ne dođe do konkretnih mera, mislim da to vodi u dalju eskalaciju, odnosno da idemo u stanje koje se teško može kontrolisati i da je onda teško da se vratimo u normalno stanje i da se obnovi dijalog - kaže Milivojević za RTS.

Istakao je da bez dijaloga nije moguća deeskalacija i da odsustvo mera znači da Aljbin Kurti ima podršku za politiku koju sprovodi.

- Kurtijeva politika već traje i ovo je samo jedna u nizu mera u pokušaju da se srpska država i srpski narod odstrane sa Kosova i Metohije - istakao je Milivojević.

Predsednik Odbora za odbranu i unutrašnje poslove Narodne skupštine Milovan Drecun rekao je za RTS da kod srpskog naroda na severu KiM vlada velika napetost i neizvesnost, kao i da ne znaju kakve će poteze Kurti povlačiti u narednom periodu.

Milovan Drecun
foto: Kurir televizija

- Opet se javlja strah od toga da li će Srbi uspeti da opstanu na severu Kosova, ali s druge strane, jedna zaista izuzetna upornost, volja, želja da Srbi nastave da žive na svojim vekovnim prostorima - rekao je Drecun.

Dodao je da ponašanje Kfora pokazuje da oni procenjuju da postoji opasnost od incidenata i sukoba i da treba preduprediti takav mogući razvoj događaja.

- Bojim se da su svi Kurtijevi potezi usmereni ka tome da se izazovu incidenti i da se izazove odgovor srpskog naroda koji bi on posle mogao da upotrebi kao izgovor za primenu još veće, brutalnije sile protiv srpskog naroda - naveo je Drecun.

Kurir.rs/RTS/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track