"TEŠKO SE MOŽE ZAMISLITI GORA SITUACIJA NA KiM OD POSTOJEĆE!" Vuković: Nažalost moramo se složiti oko jednog...
Foto: Printscreen/Kosovo-online

kosovo i metohija

"TEŠKO SE MOŽE ZAMISLITI GORA SITUACIJA NA KiM OD POSTOJEĆE!" Vuković: Nažalost moramo se složiti oko jednog...

Politika -

Vlada tzv. Kosova sve više nameće centralnu vlast nad aspektima svakodnevnog života na severu Kosova. Tokom petog dana blokade srpskih institucija, tzv. kosovska ministarstva su se uselila u prostorije institucija Republike Srbije. Ovi potezi su izazvali oštre kritike zapadnih partnera tzv. Kosova kao nekoordinisani, jednostrani i potencijalno štetni po decenijske napore da se doprinese normalizaciji odnosa.

Specijalni izaslanik Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak, na Bezbednosnom forumu Globsek u Pragu sastao se sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, i istakao da je to bio jedan od važnijih razgovora o nastavku dijaloga, i najavio da će uskoro posetiti Prištinu kako bi pripremio sledeći sastanak glavnih pregovarača u Briselu.

00:59

TEŠKO SE MOŽE ZAMISLITI GORA SITUACIJA NA KiM OD POSTOJEĆE! Vuković: Nažalost moramo se složiti oko jednog...

Kako su preneli prištinski mediji, Lajčak je na marginama Globseka zatražio i sastanak sa predsednicom tzv. Kosova, Vljosom Osmani, međutim, ona je odbila da se sastane sa izaslanikom EU.

Misija Euleks na Kosovu saopštila je da pomno prati situaciju na severu zemlje, dok je kancelarija EU u Prištini izrazila razočarenje zbog kontinuiranog nedostatka koordinacije Prištine sa međunarodnim partnerima, upozoravajući da akcije kosovske policije ugrožavaju krhku bezbednosnu situaciju u regionu.

Povodom događaja na Kosovu i Metohiji u emisiji Usijanje gostovali su Snežana Paunović, potpredsednica Narodne skupštine i članica odbora za KiM, Prof. dr Miloš Stanković, član Predsedništva Nove Demokratske stranke i profesor na Pravnom fakultetu UB i Nenad Vuković, predsednik Društva lobista Srbije.

Snežana Paunović
foto: Kurir televizija

- Srpsko stanovništvo nema pravo ni na šta. Nemaju pravo na goli život. Ne znam do kada će ovo trajati i koju granicu može još da probije režim Aljbina Kurtija. U Briselu se uvek nametne neka tema, a 20 ostalih ostanu sa strane. Ono što oni zovu tehničkim dijaloga je uvek bio u drugom planu u odnosu na statosno pitanje - rekla je Paunović i dodala:

- Mi o statusu ne možemo da pregovaramo. Kada je Ivica Dačić probao da nametne temu egistaskih oznaka tada su rekli da to nije ključno pitanje. Tada se predlagalo da budu neutralne, da bi smo danas imali jedno šikaniranje na temu registatskih tablica.

Nenad Vuković
foto: Kurir televizija

Vuković se saglasio i konstatovao

- Ono oko čega nažalost moramo da se složimo to je da je srpski narod na KiM nažalost u dramatičnoj poziciji. Svaki put kada mislite da ne može da bude gore ispostavise da može. Ja ne znam šta još treba dole da se desi da bi bilo gore, jedino da se nekome zabrani da diše. Dole je podvig da odete po platu ili da vam se deca igraju u dvorištu.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

03:28

IZVEŠTAJI AMERIČKE POLICIJE POKAZALI TZV. KOSOVO KAO CRNU RUPU? Stručnjaci o problemu krijumčarenja ljudi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track