TANJA MIŠČEVIĆ NA BLEDU: Nastavak mera koje sprovodi Priština prema Srbima na KiM nije evropska vrednost
Foto: Beta Nebojsa Tejicsta

TANJA MIŠČEVIĆ NA BLEDU: Nastavak mera koje sprovodi Priština prema Srbima na KiM nije evropska vrednost

Politika -

Ministarka za evropske integracije Tanja Miščević izjavila je danas na Bledskom strateškom forumu (BSF) da nastavak jednostranih mera koje sprovodi Priština prema Srbima na Kosovu i Metohiji nije evropska vrednost.

Ministarka Tanja Miščević je na panelu "Evropa cela i slobodna: Proširenje kao strateški projekat pomirenja" kazala da Srbija dobro razume značaj dijaloga za proces pristupanja Evropskoj uniji (EU).

Tanja Mišcevic
foto: Beta Nebojsa Tejicsta

Istakla je da neće da ulazi u diskusiju sa ministarkom spoljnih poslova privremenih prištinskih institucija Donikom Gervalom, ali da smatra da je važno poštovati ljudska prava, posebno manjinska, i da nije evropska vrednost kada se kaže da će se nastaviti sa jednostranim merama.

Donika Gervala, ministarka spoljnih poslova prištinskih privremenih institucija na pitanje kako komentariše upozorenja međunarodnih partnera da Priština ne koordiniše odluke sa njima,kazala je ranije na Bledskom strateškom forumu da je "Kosovo američka i evropska uspešna priča" i da će Priština "nastaviti da otvara mostove jer oni služe za spajanje građana, a ne za razdvajanje".

Hil: Proširenje EU veoma složen proces

Na istom panelu na Bledu, o proširenju EU, američki ambasador u Srbiji Kristofer Hil rekao je da je ono što se dogodilo u Ukrajini nešto što je učinilo jedinstvo EU veoma važnim, a transatlantske odnose još važnijim. "Svi smo se složili oko potrebe za jačom i još većom Evropskom unijom.

- Činjenica je da Evropska unija ima standarde i da ti standardi postoje za članstvo u Evropskoj uniji i da se EU dosta konsultuju sa onima koji nisu članovi, uključujući i nas, ali uključujući i mnoge kandidate -rekao je Hil. Istakao je da je proširenje EU veoma složen proces.

Kristofer Hil
foto: Beta Nebojsa Tejicsta

Spomenuo je i da je važno da se među zemljama kandidatima razvija osećaj da zajedno rade, da EU želi da primi nove članice, ali da neće da primi i probleme tih zemalja, odnosno da želi da vidi napor da se ti problemi reše.

Kurir.rs/RTS

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track