ŠESTI DAN BLOKADE SRPSKIH INSTITUCIJA NA SEVERU KOSOVA: Pojačane snage italijanskog Kfora na mostu na Ibru
Foto: RTS

ŠESTI DAN BLOKADE SRPSKIH INSTITUCIJA NA SEVERU KOSOVA: Pojačane snage italijanskog Kfora na mostu na Ibru

Politika -

Takozvana kosovska policija je još u petak ušla u srpske institucije na severu Kosova i od tada ih drže pod blokadom, a radnicima nije dozvoljeno da se vrate na svoja radna mesta.

Prelepljen grb Srbije na zgradi u Kosovskoj Mitrovici

Objekat Privremenog organa Kosovska Mitrovica zatvoren je u petak, 30. avgusta, a radnici zaposleni u institucijama koje imaju kancelarije u toj zgradi su juče i prekjuče tražili da im se omogući povratak na radna mesta.

1 / 3 Foto: Kosovo online printscreen

Međutim, policija im to nije dozvolila, navodeći da je istraga u toku.

Jutros ispred opštinskog objekta nije bilo okupljanja radnika, a rukovodioci srpskih institucija dobili su poziv od policije radi davanja izjave

Pojačane snage italijanskog Kfora

Na glavnom mostu u Kosovskoj Mitrovici od jutros su ponovo prisutne pojačane snage italijanskog Kfora, jedinice za razbijanje demonstracija. Navode da se radi o redovnoj vežbi koja će, prema njihovoj najavi, poslednjim trajati do prepodnevnih sati.

KFOR
foto: RTS

Karabinjeri su od upada policije u zgrade institucija vlade Srbije u severnom delu Kosovske Mitrovice pojačali svoje snage na glavnom mostu na reci Ibar, a u dva navrata su formirali kordon širinom kolovoznog dela mosta. Dodatno raspoređivanje su najpre objasnili preventivnim, da bi kasnije saopštili da je u pitanju periodična vežba osiguravanja bezbednosti.

U međuvremenu, juče su predsednici privremenih organa opština na severu pozvani na saslušanje u policiju 5. septembra pod optužbom da su falsifikovali dokumenta.

Reč je o predsednicima Privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zvečana, Leposavića – Ivanu Zaporošcu, Ivanu Todosijeviću i Zoranu Todiću, direktoru PIO Fonda za Kosovo, Igoru Simiću, kao i direktoru Direkcije PIO Fonda za Kosovsku Mitrovicu Milanu Radojeviću.

Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović ukazao na izuzetno tešku situaciju u kojoj se nalaze Srbi na Kosovu posle poslednje akcije kosovskih vlasti, upada u srpske institucije i njihovog zatvaranja, navodeći da je 5.000 ljudi ostalo na ulici.

Kurir.rs/Kosovo online

Bonus video:

00:59

TEŠKO SE MOŽE ZAMISLITI GORA SITUACIJA NA KiM OD POSTOJEĆE! Vuković: Nažalost moramo se složiti oko jednog...

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track