OBRAČUN! Kurti sad udario na predstavnike Srpske liste jer hoće da razbije političko jedinstvo Srba na KiM!
Foto: AP Visar Kryeziu, Printscreen YT

izaziva nove tenzije

OBRAČUN! Kurti sad udario na predstavnike Srpske liste jer hoće da razbije političko jedinstvo Srba na KiM!

Politika -

Posle zabrane srpske robe i upotrebe dinara, hapšenja Srba i uzurpacije njihovih institucija, Priština je odlučna da se obračuna i s političkim predstavnicima srpske zajednice na Kosovu i Metohiji. Potpredsednik Srpske liste Dragiša Milović objavio je da su predsednici privremenih organa opština na severu KiM pozvani da danas dođu na saslušanje u policiju, i to pod optužbom da su falsifikovali dokumenta. Ovaj poziv su dobili predsednici privremenih organa Kosovske Mitrovice, Zvečana i Leposavića Ivan Zaporožac, Ivan Todosijević i Zoran Todić, te direktor PIO fonda za Kosovo Igor Simić i direktor Direkcije PIO fonda za Kosovsku Mitrovicu Milan Radojević.

Hapšenja i proterivanja

Potpredsednik Srpske liste Dalibor Jevtić podsetio je da su predstavnici Srba upozoravali međunarodnu zajednicu na sve što Aljbin Kurti sprema Srbima, a što je sublimirano u njegovoj izjavi da "polovinu Srba treba uhapsiti, polovinu proterati, Srpska lista će patiti i platiti".

Dalibor Jevtić
foto: Dado Đilas

- Deo plana Aljbina Kurtija i njegove etnonacionalističke politike uperene protiv Srba na Kosmetu, pored svih navedenih akcija i delovanja, jeste i da srpski narod razjedini. Zna Kurti da jedinstvo Srba uvek pobeđuje i najveće izazove. Našao je Kurti neke "Srbe" da mu u ovoj politici progona svega srpskog sa Kosmeta budu saučesnici, ali i savetnici kako da to uradi što brže i što efikasnije. Misle da će sada, nakon svih napada na srpski narod i Srpsku listu, pozivanjem na saslušanje i nekakvu "pravnu odgovornost" lidera Srpske liste zadati poslednji udarac u njihovom krajnjem cilju. Varaju se. Pružamo punu podršku i solidarišemo se s našim sunarodnicima na severu Kosmeta... Bili bismo zabrinuti kada bi nas Kurti hvalio kao što hvali neke "Srbe". Nema veće potvrde da smo na strani srpskog naroda od činjenice da smo na stalnom udaru režima u Prištini - poručio je Jevtić.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković smatra da su nalozi da se čelnici Srpske liste saslušaju u svojstvu osumnjičenih zbog falsifikovanja dokumenata pokazatelj brutalnog političkog progona lidera Srba sa severa.

Petar Petković
foto: Printscreen/RTS

- Kurti nastavlja da sprovodi teror na severu KiM. Sada hoće da hapsi i političke predstavnike srpskog naroda kako bi ostvario svoj naum da pola Srba protera, a drugu polovinu pohapsi. Da je Kurti formirao Zajednicu srpskih opština, danas ne bismo bili u ovakvoj situaciji. Ako su njihov (predstavnicima međunarodne zajednice) najviši domet saopštenja i verbalna osuda, i to bez ikakve konkretne reakcije, postaje jasno šta je pozadina Kurtijevog progona Srba - naveo je Petković na Iksu.

Najbrutalniji akt

Srđan Graovac iz Centra za društvenu stabilnost kaže za Kurir da je novi obračun Kurtija sa Srbima pouzdani pokazatelj da se on neće zaustaviti dok ne razbije jedinstvo Srpske liste.

Srđan Graovac
foto: Kurir TV

- Kurti hoće da podeli Srpsku listu. Pošto se bliže izbori, možemo očekivati da će on krenuti u najbrutalniji obračun s predstavnicima Srpske liste, jer ona simbolizuje političko jedinstvo srpskog naroda na KiM. Baš uoči izbora 9. februara Albancima je prioritet razbijanje Srpske liste. Sad će krenuti na golo zastrašivanje. Ne bi me čudilo da se neki od predstavnika Srpske liste pokušaju označiti kao potencijalni teroristi ili nešto slično, kako bi se ti ljudi izolovali, kompromitovati ili, na kraju krajeva, da se pod pritiskom nateraju na saradnju sa Albancima i njihovim strukturama. Kurti nam je pokazao da ne preza ni od čega kad je u pitanju ostvarenje njegovih ciljeva, a brutalnost prema Srbima je ključni način njegovog delovanja - upozorava naš sagovornik.

Šef delegacije EU u Srbiji Emanuele Žiofre ukazao je da niz nekoordinisanih akcija Prištine ne doprinose napretku, već stvaraju dodatne tenzije na terenu. On je naglasio da je neophodno vratiti se implementiranju dogovorenih sporazuma i formirati ZSO.

Emanuele Giaufret, Emanuel Žofre, Emanuele Žiofre
foto: Nenad Kostić

- Videli smo da je Priština preuzela niz nekoordinisanih akcija, što ne doprinosi napretku i stvara tenzije na terenu. Mi smo bili veoma jasni u našim izjavama za javnost, u privatnim razgovorima, ali ključna stvar jeste da moramo da se vratimo sprovođenju onoga što je dogovoreno prošle godine i ranijih godina i da sprovedemo sve obaveze, među kojima je i formiranje ZSO - izjavio je Žiofre za RTS.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track