PREDSEDNICA PARLAMENTA ANA BRNABIĆ SA DELEGACIJOM VLADE SEVERNE MAKEDONIJE: Razgovor o unapređenju odnosa dve zemlje (FOTO)
Foto: Skupština Srbije

saopštenje

PREDSEDNICA PARLAMENTA ANA BRNABIĆ SA DELEGACIJOM VLADE SEVERNE MAKEDONIJE: Razgovor o unapređenju odnosa dve zemlje (FOTO)

Politika -

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić sastala se danas sa delegacijom Vlade Republike Severne Makedonije, koju čine potpredsednik Vlade i ministar za odnose među zajednicama Ivan Stoilković, potpredsednik Vlade i ministar saobraćaja i veza Aleksandar Nikoloski i ministar spoljnih poslova i spoljne trgovine Timčo Mucunski.

Tom prilikom, kako se navodi u saopštenju, Brnabićeva je izrazila zadovoljstvo zbog posete i uputila čestitke na formiranju nove Vlade. Istakla je da Makedonija uvek može računati na iskrenu podršku i partnerstvo iz Srbije.

Tokom sastanka, razmatrane su mogućnosti daljeg razvoja prijateljskih odnosa, oslanjajući se na zajedničku istoriju i bliske kulturne veze, ističe se u saopštenju.

Ana Brnabić
foto: Skupština Srbije

Poseban akcenat stavljen je na parlamentarnu saradnju, uz obostrano zadovoljstvo što je u Sobranju Republike Severne Makedonije formirana parlamentarna grupa prijateljstva sa Srbijom. Ova inicijativa će dodatno ojačati političke i diplomatske odnose, pružajući nove mogućnosti za unapređenje bilateralnog dijaloga.

Brnabićeva je istakla važnost Republike Severne Makedonije kao privrednog partnera Srbije, kako u oblasti spoljnotrgovinske razmene, tako i u investicionoj saradnji.

U saopštenju se ističe i da je razgovarano i o Protokolu potpisanom u Skoplju koji omogućava uspostavljanje slobodnog tržišta rada u okviru inicijative Otvoreni Balkan, što će doprineti poboljšanju poslovnog ambijenta i rešavanju problema nedostatka radne snage.

Potpredsednik Stoilković je takođe izrazio zadovoljstvo zbog jačanja saradnje i naglasio da snažne i trajne veze između dva naroda predstavljaju čvrstu osnovu za dalje unapređenje saradnje na svim nivoima.

On je, kako se navodi u saopštenju, dodao i da će aktivno raditi na tome da učestvuju na predstojećem svetskom izložbenom događaju EXPO 2027, što će biti još jedan važan korak u unapređenju međusobnih odnosa i promociji regiona.

Na kraju sastanka, zaključeno je da će se obe strane fokusirati na realizaciji konkretnih projekata i inicijativa, sa ciljem dalje integracije i unapređenja odnosa između Srbije i Severne Makedonije, koje će doprineti regionalnoj stabilnosti i prosperitetu.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track