"RAZVOJ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE ZAVRŠEN!" Stručnjak za AI regulativu o uticaju posete Makrona na njen napredak u Srbiji
Foto: Shutterstock

kurir televizija

"RAZVOJ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE ZAVRŠEN!" Stručnjak za AI regulativu o uticaju posete Makrona na njen napredak u Srbiji

Politika -

Nisu samo političke teme bile u fokusu razgovora francuskog i srpskog predsednika Emanuela Makrona i Aleksandra Vučića.

Naime, razgovaralo se i o veštačkoj inteligenciji i ulozi koju će Srbija imati u narednoj godini unutar međunarodne inicijative čiji je cilj odgovoran i bezbedan razvoj i upotreba veštačke inteligencije.

Ljubomir Kljajić
foto: Kurir televizija

Šta znači, pre svega, bezbedan razvoj i šta za sasvim običnog čoveka znači upotreba veštačke inteligencije, govorio je u emisiji Puls Srbije Ljubomir Kljajić, zastupnika za patente i znake razlikovanja, stručnjak za AI regulativu.

- Globalno partnerstvo u pitanjima veštačke inteligencije je nešto što je nastalo pre četiri godine na inicijativu Francuske i Kanade. Makron je inicirao da se međunarodni faktori okupe oko razvoja veštačke inteligencije. To znači da se teži tome da se razvijaju onakvi okviri da mi sutra kažemo da je veštačka inteligencija bezbedna i da slobodno možemo da je koristimo - rekao je Kljajić i dodao:

01:52

RAZVOJ VEŠTAČKE INTELIGENCIJE JE ZAVRŠEN! Stručnjak za AI regulativu otkriva da li je njena upotreba u Srbiji bezbedna

- Sam razvoj veštačke inteligencije je davno završen. To je moje lično mišljenje koje se zasniva na velikom trudu i zalaganju koje je su uložile velike kompanije poput gugla i majrosofta. Ono što vidimo kao veštačku inteligenciju jesu njeni pojavni oblici i oni su nadgradnja onoga što već imamo. Srbija trebutno nema neku veliku perspektivu što se tiče razvoja veštačke inteligencije, ali što se njene bezbedne primene perspektiva postoji.

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

00:43

Makron u obilasku kompanije Šnajder elektrik u Novom Sadu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track