ODNOSI SRBIJE I FINSKE U USPONU Đurić nakon sastanka sa Valtonen: Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje
Foto: Printskrin/Instagram

ODNOSI SRBIJE I FINSKE U USPONU Đurić nakon sastanka sa Valtonen: Postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje

Politika -

Ministar spoljnih poslova Marko Đurić izjavio je danas da su odnosi Srbije i Finske u usponu i da postoji veliki potencijal za unapređenje saradnje.

Đurić je, nakon sastanka sa ministarkom spoljnih poslova Finske Elinom Valtonen, istakao ekonomiju kao oblast u kojoj vidi najveći potencijal za razvoj saradnje.

"Kako naša ekonomija raste i napreduje i modernizuje se, želimo da vidimo što je moguće više finskih kompanija koje sa sobom donose nove tehnologije, nova znanja, ali i radnu etiku koja može da pomogne da naša industrija i naša privreda još brže napreduju u budućnosti", ocenio je Đurić.

Pozvao je finske kompanije da učestvuju u svim pripremnim aktivnostima u vezi sa Ekspo 2027 u Beogradu.

"Imamo mnogo posla da završimo do 2027. godine, a ukupna vrednost investicije u Ekspo iznosi oko 17 milijardi evra. Verujem da znanje i ekspertiza finskih kompanija može da doprinese razvoju naše zemlje i u tom segmentu", kazao je on.

Šef srpske diplomatije izrazio je zahvalnost Finskoj i na podršci dijalogu Beograda i Prištine, saopšteno je iz ministarstva spoljnih poslova.

"Zahvalni smo Finskoj na podršci evropskim integracijama u našem regionu, kao i na podršci održavanju stabilnosti i mira u našem regionu, odnosno na učešću finskih mirotvoraca u misiji KFOR na Kosovu i Metohiji", istakao je on.Osvrćući se na temu evrointegracija, Đurić je rekao da je kolegama iz Finske predstavio i plan reformi koje Srbija sprovodi sa ciljem da do 2027. godine bude potpuno spremna za članstvo u EU.

"To ostaje naš strateški prioritet i verujem da ćemo u godinama koje dolaze pokazati da, ne samo u ekonomskom smislu, nego i u institucionalnom i organizacionom smislu, možemo da budemo značajna nova karika i da damo značajan doprinos evropskom jedinstvu", poručio je Đurić.

Ministarka Valtonen je konstatovala da Srbija i Finska imaju dugogodišnje, ne samo diplomatske, već i ekonomske i političke odnose, te da obe zemlje streme njihovom produbljivanju.

"Privredna saradnja naših zemalja je u porastu, a Srbija i ostatak regiona su veoma atraktivno rastuće tržište. Na primer, IKT usluge, pametna proizvodnja, čiste tehnologije i energija su sektori u okviru kojih možemo da unapredimo našu saradnju", istakla je Valtonen.

Finska čvrsto veruje, dodala je, da je mesto Zapadnog Balkana u Evropskoj uniji, te podržava evropski put Srbije.

"Podržavamo sve narode u odluci da svoju budućnost zasnivaju na evropskom načinu života, demokratiji, vladavini prava, ljudskim pravima i slobodama", ocenila je.

Kada je reč o dijalogu Beograda i Prištine, Valtonen je pozvala obe strane da ostvare napredak u normalizaciji odnosa, dodajući da će Finska učešćem u Kforu i drugim inicijativama nastaviti da podržava mir i stabilnost u regionu.

Valtonen je, u susret predsadavanju Finske OEBS-u naredne godine, naglasila značaj te međunarodne organizacije za jačanje institucija i vladavine prava na Zapadnom Balkanu, saopšteno je.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track