Sedmi je dan blokade zgrada srpskih institucija na severu Kosova i Metohije. Iz njih je policija počela da iznosi dokumentaciju.

U policiji je juče bio funkcioner Srpske liste i bivši predsednik opštine severna Mitrovica Milan Radojević, jedan od petorice čelnika institucija čije su zgrade blokirane, a koji su za danas pozvani na saslušanje.

viber-slika-20240830-172515319.jpg
Printscreen/Kosovo-online 
foto: Printscreen/Kosovo-online

10.40 - Simić, Zaporožac i Todosijević danas na salušanju u Kosovskoj Mitrovici

Poziv za saslušanje u policiji u Kosovskoj Mitrovici uručen je Igoru Simiću, direktoru PIO fonda za Kosovo i Metohiju, Ivanu Zaporožcu i Ivanu Todosijeviću, predsednicima Privremenih opštinskih organa Kosovske Mitrovice i Zvečana.

Na konferenciji za medije u Kosovskoj Mitrovici, Igor Simić, istovremeno i zvaničnik Srpske liste, rekao je da pozivanje na saslušanje čelnika srpskih institucija i nihovo zatvaranje na severu, vidi kao politički progon, ne samo njih kao pojedinaca, već čitavog srpskog naroda.

“Institucije nisu kršile nikakav zakon i pandan tim institucijama ne postoji. Ili one pružaju te usluge ili niko drugi. Ovo je pitanje i za naše građane: gde će sutra prijaviti rođenje deteta, dobiti potvrdu o smrti, gde će se venčati, doćićemo u situaciju ako se ovakvim tempom nastavi a očigledno je da hoće, da nema ko da odredi gde je grobno mesto. Ko će da sahrani ljude koji su preminuli. Najave koje slušamo već nekoliko dana unazad, jeste i namera da se otvori most i upadne i druge instucije. Preti se čak i Univerzitetu. Ovo je trenutak u kom će međunarodna zajednica pokazati svoje pravo lice”, rekao je Simić na konferenciji za medije.

Zaporožac će na saslušanje u 11 časova časova, dok je saslušanje Simića zakazano za 16 časova. Nije poznato kada će se pred policijom pojaviti Todosijević.

9.42 - SRPSKA LISTA: Na delu je politički progon srpskog naroda!

Predstavnici Srpske liste ocenili su upad kosovskih vlasti u srpske institucije na severu Kosova kao politički progon srpskog naroda, jer su te ustanove pružale usluge građanima.

“Ovde nije pitanje Igor Simić ili Zaporožac, ovo je pitanje naroda, odnosno kako će narod bez tih usluga", kazao je Član Predsedništva Srpske liste Igor Simić na konferenciji za medije.

Simić je rekao da će se predstavnici srpskih institucija koji su dobili pozive za saslušanja odazvati pozivima i da će jasno i glasno reći da su radili u korist građana svih nacionalnosti, te da nikada nisu falsifikovali dokumente za šta ih optužuju prištinske vlasti.

Opširnije pročitajte na linku ispod:

9.00 - Surlić: Gašenje škola i bolnica u srpskom sistemu dovelo bi do masovnog egzodusa Srba

Docent Fakulteta političkih nauka Stefan Surlić kaže da glavni most na Ibru već odavno predstavlja simbol nepokorenog severa na kom kosovske vlasti žele da potvrde suverenitet nad celom teritorijom Kosova i da su sve akcije kosovskih vlasti koje su usledile posle najave otvaranja mosta, koji je i dalje zatvoren, proizvod kompenzacije, kako bi mogle da se predstave u javnosti kao gušenje svih institucija države Srbije na severu Kosova.

stefan-surlic.jpg
Kosovo Online 
foto: Kosovo online

"Mislim da se na ovom neće zaustaviti i da će na udaru biti Univerzitet koji se u nekoliko navrata označavao kao nelegalna institucija iako je čak i po Ahtisarijevom planu predviđeno da on postoji. Na udaru mogu biti i zdravstvo i obrazovanje, ali mislim da bi za Kurtija bio prerizičan korak da gasi osnovne i srednje škole i bolnice jer bi to zaista dovelo do masovnog egzodusa ljudi. Ako govorimo o tome zbog čega Srbi i dalje žive na Kosovu to je onda zbog zdravstva i obrazovanja koji su i dalje po srpskom sistemu. Pretpostavljam da međunarodni akteri, iako imaju jednu blagu politiku prema vladi Aljbina Kurtija, ipak znaju da je to crvena linija koja ne sme da se prođe i da će u drugačijem tonu razgovarati sa njim kada je o ovome reč", kaže Surlić.

On kaže i da je glavni most naIbru živi spomenik Srbima koji više nisu deo urbanih celina gradova kao što su Priština, Prizren, Peć, Uroševac...

"Dobro se zna da je taj most simbol odbrane jedine urbane celine. Severna Kosovska Mitrovica je administrativni, politički institucionalni centar za sve Srbe koji žive na Kosovu i ovo je zaista jedna namera da se obeleži teritorija, da se ukine i taj jedan preostali urbani centar jer za ovih 25 godina nijedna albanska vlada u Prištini nije pokazala ni trunku inicijative da ima Srbe u gradovima, da ih ima kao društveni, politički, relevantan element", ističe Surlić.

8.40 - Mijačić: Najveća bojazan od zatvaranja Univerziteta

Koordinator Radne grupe Nacionalnog konventa o EU za Poglavlje 35 Dragiša Mijačić kaže da veruje da će kosovska vlada u narednom periodu pokušavati da drži aktuelnim pitanje otvaranja glavnog mosta na Ibru, a od drugih jednostranih akcija koje mogu da se očekuju ističe da je najveća bojazan da može doći do zatvaranja Univerziteta u Kosovskoj Mitrovici kao visokoškolske ustanove jako bitne za srpski narod i sve one koji ga pohađuju.

dragisa-mijacic.jpg
Kosovo Online 
foto: Kosovo online

Pitanje Univerziteta, kako objašnjava, postavljano je više puta u procesu dijaloga i ako bi došlo do pokušaja njegovog zatvaranja, to bi bio još jedan akt koji nije usaglašen sa međunarodnim partnerima.

"Ovo je i apel međunarodnoj zajednici da deluje preventivno. Videli smo više puta da su se oni oglašavali kada su u pitanju akcije kosovske vlade, ali nigde nismo videli da se stvari rešavaju preventivno. Jedna grupa organizacija civilnog društva i civilnih aktivista sa severa Kosova nedavno je objavila saopštenje kojim je tražila razmeštanje Kfora ispred svih važnih institucija za funkcionisanje srpskog naroda na severu u vidu mobilnih punktova i kontrolnih tačaka. To bi bila jedna od mera da se spreči nova eskalacija i neko novo nezadovoljstvo srpskog naroda, da se Kfor rasporedi ispred svih institucija od značaja za srpski narod, pre svega Univerziteta", kaže Mijačić.

po-kosovska-mitrovica-umesto-srpskog-kosovski-grb--kosovo-online.jpg
Kosovo online printscreen 
foto: Kosovo online printscreen

Zamenom opštinskog grba tablom sa zastavom žuto-plave boje koja označava tzv. državnost na Kosovu, i iznošenjem dokumentacije iz zgrade Privremenog opštinskog organa u Kosovskoj Mitrovici, policija je juče nastavila akciju započetu prošle nedelje kada je zauzela i stavila pod blokadu više objekata institucija Vlade Srbije na severu KiM.

Zamenik direktora policije za region sever Veton Eljšani izjavio je da policija zaplenjuje dokazni materijal iz zgrade Privremenog organa. Više stotina zaposlenih prethodnih dana bezuspešno je pokušalo da uđe u svoje kancelarije institucija Vlade Srbije, u kojima su radili sve do prošle nedelje.

Bivši predsednik opštine Severna Mitrovica Milan Radojević pojavio se u sredu policijskoj stanici u Kosovskoj Mitrovici gde je preuzeo poziv koji mu je upućen iz Prištine. Radojević je izjavio da se ne krije od policije i da se dobrovoljno pojavio u stanici.

Kurir.rs, RTS, Kosovo online

Bonus video:

kurir televizija "TEŠKO SE MOŽE ZAMISLITI GORA SITUACIJA NA KiM OD POSTOJEĆE!" Vuković: Nažalost moramo se složiti oko jednog...