DA LI JE IZJAVA FON DER LAJEN OHRABRENJE ZA SRBIJU ILI PRAZNO OBEĆANJE? Prof. dr Stevica Deđanski za Kurir izneo svoje prognoze
Foto: AP Jeanfrancois Badias, EPA Ronald Wittek

srbija i evropska unija

DA LI JE IZJAVA FON DER LAJEN OHRABRENJE ZA SRBIJU ILI PRAZNO OBEĆANJE? Prof. dr Stevica Deđanski za Kurir izneo svoje prognoze

Politika -

Iz Evropske Unije stižu nam videćemo koliko ohrabrujuće vesti. Naime, predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen potvrdila je i na Bledskom strateškom forumu opredeljenost EU da ubrza integracije Zapadnog Balkana u Uniju i najavila da će komesar EU za proširenje, koji će uskoro biti imenovan, imati posao u punom radnom vremenu.

A koliko je ovo ohrabrujuće ili samo još jedno prazno obećanje koje stiže iz evropskog dvorišta i šta je još izjavila fon der Lajen,čućemo od prof. dr Stevica Deđanski sa kojim je razgovarala novinarka Kurira Ksenija Stoljiljković.

Stevica Deđanski
foto: Kurir televizija

- Više sam sklon tome da verujem da su to prazna obećanja, jer na taj način pokušavaju da nas drže u svojoj orbiti. 24 godine nas uvek slažnu na neki način tako što obećavaju nešto, a efekat je taj da smo i dalje tu gde jesmo. Pomerili smo se jako malo, skoro beznačajno - rekao je Deđanski i dodao:

- Oni pokušavaju neka pravila da nam nametnu i to je dobro. Mi kooptiramo. Ali pokušavaju i neke druge stvari da nam nametnu kao što je spoljna politika, ali bez konkretnih obećanja i konkretnih rokova. Retorika im je uvek dobra, ali postoji razlika između retorike i dela. Makron je rekao da dokle god se ne reše problemi unuatar EU neće biti njenog proširenja. Znate, kad to kaže predsednik Francuske to ima težinu.

01:57

DA JE IZJAVA FON DER LAJEN OHRABRENJE ZA SRBIJU ILI PRAZNO OBEĆANJE? Prof. dr Stevica Deđanski izneo svoje prognoze za Kurir

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

02:51

MAKRON NASTOJI DA ODBLOKIRA PUT SRBIJE U EU Stanković otkrio: Evo zbog čega predsednik Francuske pokušava da nas približi Evropi

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track