SRBIJA NEZAUSTAVLJIVO NAPREDUJE Vučеvić povodom 18 godina NALED-a: Mnogo je urađеno da bi danas pričali o vеštačkoj inteligenciji
Foto: Youtube Printscreen/BSF

SRBIJA NEZAUSTAVLJIVO NAPREDUJE Vučеvić povodom 18 godina NALED-a: Mnogo je urađеno da bi danas pričali o vеštačkoj inteligenciji

Politika -

Predsednik vlade Srbije Miloš Vučević izjavio je večeras, na proslavi 18 godina rada Nacionalne alijense za lokalni ekonomski razvoj (NALED), da je ta organizacija omogućila spoj privatnih kompanija i lokalne samouprave, što je pomoglo napretku domaće ekonomije.On je u Belom dvoru, na otvaranju Septembarskih susreta 2024. u organizaciji NALED-a, na kojima se slave postignuti rezultati i sprema za sezonu novih reformi, kazao da je NALED "spoj koji je bio neophodan".

Vučević je podsetio da pre desetak godina teme NALED-a nisu bile digitalizacija i veštačka inteligencije, već izmena radnog zakonodavstva, odnosno unapređenje Zakon o radu, potom registracija frilensera, ali i da paušalni poreski obveznici digitalno mogu da prijavljuju svoje poreske obaveze.

"Sprovedena je reforma čitavog upravnog javnog sektora, da bi danas došli do toga da u Srbiji pričamo i o Data centru i o trećem superkompjuteru u Kragujevcu, da bi danas pričali o veštačkoj inteligenciji. To je najbolji dokaz šta smo svi zajedno prošli za 18 godina", kazao je Vučević.

Predsednik Upravnog odbora NALED-a Vladislav Cvetković rekao je da je ta organizacija odlučiila da ovu godinu posveti digatalizaciji i veštačkoj inteligenciji.

"Od naše prve Sive knjige, kada smo pozvali državu da uvede elektronsku upravu i komunikaciju sa privredom, pa sve do danas, digitalizacija je bila zajednički imenitelj svih uspešnih inicijativa", kazao je on.

Istakao je da je to donelo revoluciju za građevinsku industriju, investitore, preduzetnike, paušalce, frilensere, valsnike nepokretnosti i male biznise.

Cvetković očekuje dalju dobru saradnju sa vladom Srbije, ali i ostalim partnerima na stvaranju boljeg ambijenta za poslovanje u zemlji, navodeći da ima i sve više kompanija koje su spremne da podrže ideje NALED-a.

Gradonačelnik Kragujevca Nikola Dašić rekao je da je taj grad uz NALED od samog početka i da je jedna od prve tri sertifikovane lokalne samouprave sa povoljnim poslovnim okruženjem.

Naglasio je da je i da se u Kragujevcu sprovodi pilot projekat pametnih gradova u Srbiji.

Dašić je podsetio je i da je Kragujevac proteklih deset godina poznat po razvoju informacionih servisa, pre svega Data servisa.

Kurir.rs/Beta

Bonus video:

01:18

Miloš Vučević u kulturnom centru Srbije u Parizu

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track