Predsednik Udruženja građana kosovsko-mitrovačkog okruga Raša Rojević najavio je da će danas početi višednevna blokada prelaza prema Kosovu i Metohiji, piše Beta.

Rojević je kazao da će blokadu organizovati zavičajna udruženja građana s Kosova i da će biti blokirana četri od pet prelaza iz pravca centralne Srbije i Crne Gore.

Kako je naveo, blokada će trajati "sve dok se sa severa Kosova ne povuku kosovske policijske snage i dok se uzurpirane institucije ne vrate Srbima".

"Zahtevamo i da Kfor, u skladu s mandatom Rezolucije 1244, preuzme kontrolu na severu Kosova", kazao je Rojević.

Prema njegovim rečima, blokade će trajati sve dok se svi zahtevi građana ne ispune.

"Blokiraćemo prelaze Brnjak, Jarinje i Merdare sa strane centralne Srbije, i prelaz Kulu na putu Peć-Rožaje sa crnogorske strane. Administrativni prelaz Končulj za sada neće biti blokiran. Propuštaćemo samo bolnička vozila, kao i sva ostala vozila i putnike sa srpskim dokumentima. Ako na Kosovu ne važe srpska dokumenta, onda ni u centralnoj Srbiji ne mogu da važe dokumenta tzv. Republike Kosova", rekao je Rojević i dodao da će na svakom prelazu u blokadi učestvovati najmanje po 400 ljudi.

Zamenik direktora kosovske policije za region sever Veton Eljšani izjavio je da se ne očekuje eskalacija situacije na prelazima nakon najave blokade.

Eljšani je naglasio da je Kosovska policija pripremila operativni plan za svako moguće iznenađenje.

“Smatramo da će sve biti u redu ali savetujemo građane da izbegavaju ove granične prelaze nakon 18 časova. Ne postoji mogućnost eskalacije situacije, ako se nešto desi mi smo tu”, rekao je Eljšani.

(Kurir.rs/Kosovo online)

Bonus video:

kurir televizija "TEŠKO SE MOŽE ZAMISLITI GORA SITUACIJA NA KiM OD POSTOJEĆE!" Vuković: Nažalost moramo se složiti oko jednog...