Pitanje eksploatacije litijuma u Srbiji izaziva sve intenzivniju raspravu, kako među stručnjacima, tako i u široj javnosti. Projekt „Jadar“, koji se vezuje za ovu dragocenu rudu, postaje simbol potencijalnog ekonomskog napretka, ali i zabrinutosti zbog mogućeg ekološkog uticaja.

Ministarka nauke, tehnološkog razvoja i inovacija, dr Jelena Begović, iznela je svoje mišljenje o ovom složenom pitanju tokom gostovanja u jutarnjem programu.

- Građani su suočeni sa ogromnom količinom informacija - od poluistinitih, pa do potpuno lažnih. Pitanje litijuma je postalo centralna tema, iako mnogi ljudi možda ni ne razumeju suštinu problema. Nekada smo se ponosili bogatstvom naših ruda, a danas, čim se pomene litijum, stvara se strah i nepoverenje. Međutim, litijum je samo jedan od mnogih prirodnih elemenata, neophodan za razvoj novih tehnologija - započela je ministarka.

366438-240906.02-22-35-23.still018.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Begović je podvukla da je potrebno da se javnost informiše na osnovu proverenih i naučno utemeljenih podataka:

- Naš cilj je da nauka bude osnovni izvor proverenih informacija. Nauka ne donosi konačne odluke, ali treba da pruži tačne podatke iza kojih stoje institucije i koje građani mogu da smatraju pouzdanim. Zbog toga planiramo da uspostavimo transparentnu platformu koja će pratiti parametre životne sredine u realnom vremenu.

Ministarka Begović je objasnila kako bi nova platforma funkcionisala:

- Ova platforma neće biti vezana samo za projekat 'Jadar', već će pratiti stanje životne sredine u različitim delovima Srbije. Korišćenjem novih tehnologija, poput satelitskih snimaka, dronova i senzora, moći ćemo da pratimo kvalitet vode, zemljišta, vazduha, i to kontinuirano. Na taj način, građani će moći svakodnevno da prate stanje u svom okruženju i da budu sigurni u tačnost tih podataka.

Transparentnost i poverenje su ključni, naglasila je ministarka, posebno kada se radi o ovako osetljivim temama.

- Građani su zabrinuti, ali moramo da im pružimo proverene informacije. Naš cilj je da edukujemo, informišemo i omogućimo im pristup svim relevantnim podacima kako bi sami mogli da donesu zaključke. Uvedenjem ove platforme, podaci će biti dostupni svima, od naučne zajednice do nadležnih državnih organa - rekla je ministarka.

366438-240906.02-15-40-10.still020.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Razvoj tehnologije i zaštita životne sredine često su u sukobu, ali Begović veruje da Srbija može da nađe balans.

- Litijum je ključan za razvoj novih tehnologija, od baterija za električne automobile do skladištenja energije. On se koristi u medicini, metalurgiji i mnogim drugim oblastima. Ne možemo da zaustavimo tehnološki razvoj, ali možemo da težimo održivom rudarstvu, kako bi negativni uticaj na životnu sredinu bio sveden na minimum - objasnila je ona.

Ministarka je dodala da svaka industrija, pa i poljoprivreda, ima svoj negativan uticaj na životnu sredinu.

- Mi nismo spremni da se odreknemo tehnologije, ali smo dužni da radimo na tome da taj uticaj svedemo na najmanju moguću meru. Litijum je globalno potreban, a zemlje širom sveta, uključujući Evropu, već rade na projektima vezanim za njegovo eksploatisanje - rekla je ministarka, podsećajući da se rudnici litijuma otvaraju i u zemljama poput Finske.

Kurir televizija "LITIJUM NAM JE KLJUČAN" Ministarka Begović: Građani moraju da znaju da nauka nije na strani eksploatacije, već na strani istine!

Ministarka Begović je naglasila da naučna zajednica ima ključnu ulogu u ovoj debati.

- Mi smo uključili najbolje stručnjake iz različitih oblasti - hemičare, biologe, fizičare, inženjere. Samo kroz multidisciplinarni pristup možemo da sagledamo sve aspekte ove priče, od ekoloških do ekonomskih. Građani moraju da znaju da nauka nije isključivo na strani eksploatacije, već na strani istine. Cilj je da se, kroz dobru diskusiju, donese najbolja moguća odluka.

Za kraj, ministarka je dodala:

- Razvoj se ne može zaustaviti, ali se može i mora usmeriti. Na nama je da balansiramo između napretka i zaštite životne sredine. Litijum je budućnost, ali budućnost mora biti održiva.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija Stručnjaci o iskovanje jadarita i proteste: LITIJUM ZAHTEVA OZBILJAN DIJALOG, MOGUĆNOSTI SU VELIKE!