KOSOVSKA MITROVICA - Prištinska policija jedanaest dana blokira zgrade srpskih institucija na severu Kosova i Metohije.

Više stotina zaposlenih i dalje ne može na svoja radna mesta. Privremene institucije iz Prištine otvorile su administrativne prelaze Merdare i Brnjak.

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak najavio je da će, nakon Prištine, posetiti Beograd kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dve strane.

collage.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Lajčak je na Fejsbuku, sumirajući prethodnu nedelju, naveo da je, nakon Bledskog strateškog foruma, boravio u Prištini zbog pripreme narednog sastanka glavnih pregovarača u Briselu. Specijalni izaslanik EU nije precizirao datum planirane posete Beogradu.

Dodao je da je, tokom boravka u Prištini, sa prvim potpredsednikom vlade privremenih prištinskih institucija Besnikom Bisljimijem razgovarao o nedavnim dešavanjima tokom leta, dnevnom redu narednog sastanka glavnih pregovarača i pristupima za rešavanje nekih aktuelnih pitanja, kao i o narednim koracima ka sprovođenju Sporazuma o putu ka normalizaciji odnosa.

"Sledeće, uputiću se u Srbiju takođe radi pripeme sledećeg sastanka u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije", poručio je Lajčak.

Više srpskih udruženja uklonilo je u subotu blokade puteva u blizini administrativnih punktova Merdare i Brnjak iz pravca centralne Srbije. Ministar unutrašnjih poslova u Prištini Dželjalj Svećlja potom je saopštio da su otvorili te punktove.

Administrativni prelaz Jarinje juče, takođe, otvoren je za saobraćaj.

Zbog upada policajaca u zgrade srpskih institucija na severu prošle nedelje, juče nešto posle 18 časova počela je blokada saobraćaja par kilometara od administrativnih punktova Brnjak, Jarinje i Merdare.

Premijer Srbije Miloš Vučević ponovio je da premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Kurti ima nameru da etnički očisti Kosovo i Metohiju od Srba.

Kurir.rs/RTS