Specijalni izaslanik EU ponovo pokušava da oživi pregovore, pa posle posete Prištini dolazi u Beograd. Analitičari za Kurir kažu da nakon Lajčakovih poruka s KiM ne treba očekivati pomak u dijalogu

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak danas se, 10. septembra, u Beogradu sastaje s predsednikom Republike Srbije Aleksandrom Vučićem. Susret Vučića i Lajčaka počinje u 10 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika republike.

Lajčak je dan ranije najavio je da će, nakon posete Prištini, doći u Beograd kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa" dve strane. No, imajući u vidu sve poruke koje je prethodno poslao iz južne srpske pokrajine, sagovornici Kurira ne ostavljaju prostor za napredak, već ocenjuju da će se samo nastaviti pritisci na srpsku stranu.

img20240315wa0070.jpg
Nemanja Nikolić 
foto: Nemanja Nikolić

Naime, Lajčak je prošle nedelje, nakon sastanka s glavnim kosovskim pregovaračem za dijalog Besnikom Bisljimijem, kazao da most na Ibru treba da bude otvoren, dodajući pak "u koordinaciji s međunarodnim saveznicima". Istovremeno, kritikovao je tada najavljen protest Srba i zatvaranje prelaza između tzv. Republike Kosovo i Srbije, rekavši da to "negativno utiče na slobodu kretanja i život ljudi". Takođe je ocenio da izjave sa obe strane ne pomažu procesu dijaloga.

Nema promene

Imajući sve u vidu, sagovornici Kurira ocenjuju da od Lajčakove posete Beogradu ne može da se očekuje išta što bi vodilo poboljšanju situacije. Naprotiv.

- Sasvim je očigledno da je Lajčak ovim stavovima i izjavama išao u susret prištinskoj strani i, na neki način, to je pokušaj da se prištinska strana na nešto privoli, ali i pokazuje da se ide u susret nekim zapadnim centrima moći. U takvim okolnostima ne očekujem mnogo od nekog novog sastanka. Suština je da prištinska strana neće odustati od stava u dijalogu da Srbija prvo mora da prizna Kosovo, a pogotovo ne sada, uoči izbora - kazao je za Kurir karijerni diplomata Zoran Milivojević.

zoran-milivojevic.jpg
Kurir TV 
foto: Kurir TV

Napominje i da očigledno odsustvo mera zapadnih sila, pre svega o pitanju zauzimanja srpskih institucija na KiM, izvodi zaključak da kosovski premijer Aljbin Kurti ima podršku za ovakvo ponašanje, što je suština cele priče.

- Bez obzira na Lajčakov dolazak, neće biti napretka ako ne bude mera i zaustavljanja procesa eskalacije situacije. Vidimo da nema promene stava Prištine, te je sve što su dosad učinili, uključujući i zaposedanje institucija, nepovratan proces, jer je to deo Kurtijeve strategije da dobije i ove izbore - kaže Milivojević.

On konstatuje da Srbija neće odustati od dijaloga i mirnog puta za rešavanje situacije, ali napominje i da očito druga strana to ne prihvata.

Izvršio zadatke

I nekadašnji šef diplomatije SR Jugoslavije Vladislav Jovanović nema nikakvih očekivanja od najavljenog Lajčakovog dolaska u Beograd.

211.jpg
Kurir 
foto: Kurir

- Možemo da očekujemo od njegove posete onoliko koliko smo i dosad, a nikada nismo dobili ništa. On je samo izvršio zadatke koje su nama zemlje Zapada poslale kada su jednostrano priznale Kosovo. Sva njihova taktika i strategija jeste da nas što više približe prihvatanju te nove realnosti, što pokazuju i ultimativni zahtevi. Sve ostalo je u funkciji toga i mi se priterujemo sve više uza zid. Oni očekuju da bi to moglo da postigne cilj, da prihvatimo tu njihovu realnost, ali druga je stvar što mnoga očekivanja nisu ostvariva, pa ni ovo. Jer bez ikakvog pravnog, političkog i faktičkog osnova, da se krade teritorija i poklanja drugome, ne može političkim sredstvima da se dobije - smatra Jovanović.

Podsećamo, specijalnom predstavniku EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslavu Lajčaku mandat traje do januara 2025. godine. Prvobitno je bilo saopšteno da će 1. septembra stupiti na dužnost ambasadora EU u Švajcarskoj, da bi mu šef evropske diplomatije Đuzep Borelj u julu produžio mandat, budući da Brisel još nije pronašao Lajčakovog naslednika.

Bonus video:

Video plus Pregovori u Ohridu- Borelj Lajčak i Kurti