Voda u Novom Sadu apsolutno je ispravna za piće, to zna svako ko zna da čita, paniku i konfuziju šire stranke bez programa i obraza, poručuju iz Gradskog odbora Srpske napredne stranke.

Gradski odbor SNS oglasio se saopštenjem u kome navodi da je "voda u Novom Sadu apsolutno ispravna za piće".

"To zna svako ko ume da čita, jer je reč o javno dostupnim informacijama, objavljenim u svim medijima, ali i zvaničnom sajtu Instituta za javno zdravlje Vojvodine. Uprkos tome, među novosadskom opozicijom vodi se neumoljivi rat ko će zauzeti mesto prvog obmanjivača javnosti. U mrtvu trku se uključio i pokret 'Kreni-promeni', koji je, po ugledu na kolege iz partizansko-četničke koalicije, otkrio izuzetno raskošan talenat za izricanje neistina, kleveta i obmana, ali su manje očigledni njihovi akreditivi da govore jezikom činjenica i pristojnosti".

Kako se dodaje, "Kreni-promeni' je, neodgovorno, i bez provere izneo niz neistina, tvrdeći da Novosađani ne mogu da dođu do informacija o kvalitetu vode za piće".

"Širenje apsolutnih neistina pokušali su da potkrepe demagoškim pozivanjem na ustavne odredbe o pravu građana na informisanost o pitanjima o javnom zdravlju.

Ako tako kreću da menjaju političku scenu, bolje bi im bilo da prvo promene svoje loše navike. I da o stvarima od izuzetne važnosti za građane, iznose samo proverene podatke, do kojih nije teško doći, jer su danima javno dostupni svim građanima", navodi se u saopštenju u kome se dodaje:

"Da su hteli da čitaju znali bi da Institut za javno zdravlje Vojvodine nikada nije utvrdio, niti saopštio, da je voda iz novosadskog vodovoda neispravna i zabranjena za upotrebu. Umesto toga, Institut je saopštio da je 20. avgusta u rezervoaru pronađen mali broj nematoda, a da je voda u mreži mikrobiološki ispravna, kao i da je ranijim kontrolama utvrđena mikrobiloška, hemijska i virusološka ispravnost vode. Nakon toga, na zahtev gradonačelnika Novog Sada, Institut je izvršio vanrednu kontrolu ispravnostvi vode u rezervoaru i mreži JKP "Vodovod i kanalizacija" i utvrdio da da u njoj nema nematoda. Iz Instituta je 28. avgusta saopšteno da je voda za piće u novosadskom vodovodu u kontinuitetu mikrobiološki, fizički, hemijski i virusološki ispravna i bezbedna za upotrebu.

Dakle, objektivne činjenice su očigledne i neosporive. Voda ni u jednom trenutku nije bila neispravna. Institut je o svakoj kontroli i njenim rezultatima obavestio javnost. I svako ko želi može na sajtu Instituta da dođe do navedenih činjenica. Nema zabune, niti nejasnoća. Jedini ko unosi zabunu su zlonamerne i neodgovorne političke stranke. Jedini ko širi konfuziju i paniku su političari bez obraza, koji, umesto da se posvete osmišljavanju političkog programa i radu s građanima, nastoje da do političke popularnosti dođu kreiranjem lažnih afera i iznošenjem neistina".

Gradski odbor SNS u Novom Sadu na kraju zaključuje:

"Baš zato, razumevajući razornu silinu opozicione neodgovornosti, Srpska napredna stranka će nastaviti da ulaže u razvoj vodosnabdevanja, i da se još jače, još snažnije i još posvećenije bori za dalji razvoj Novog Sada i još kvalitetniji život Novosađana".