U emisiji "Ni pet ni šest", gostovali su voditeljĐorđije Andrić Žorž, narodni poslanik Aleksandar Pavić i novinar Nikola Jović, gde su razgovarali o ključnom pitanju odnosa između Crne Gore i Srbije.

Tema je bila aktuelna politička situacija u Crnoj Gori i duboko ukorenjeni identitetski problemi koji se godinama nameću kao prepreka u očuvanju srpskog identiteta u toj zemlji.

Kurir televizija "AMERIČKI AMBASADOR PRIZNAO, POMOGLI SU MILU OKO ŠVERCA CIGARETA!" Eksperti: Crnogorskoj eliti jedini cilj distanciranje od Srbije

Andrić je bez zadrške govorio o manipulaciji političke elite Crne Gore predvođene Milom Đukanovićem, koja je kroz godine uspela da stvori privatnu državu u kojoj dominira mala grupa povlašćenih ljudi. Oni su, prema njegovim rečima, izdali svoj narod, istoriju i srpsko poreklo, u zamenu za ličnu korist i političku moć.

- Crna Gora, zemlja Njegoša i kralja Nikole, nije dobila ništa od ove političke igre, osim što su Đukanović i njegov klan stvorili svoju privatnu državu. Oni se odriču Srba, našeg zajedničkog nasleđa, kao da ne delimo vekove zajedničke borbe za slobodu. A pogledajte, samo Mojkovačka bitka je primer žrtve jednog naroda za drugi - crnogorska vojska žrtvovala se za spas srpske vojske. Kako sada to neko može da zaboravi i tvrdi da nismo isti narod? Sada bih trebao da slušam Milove poslušnike koji određuju ko je pravi Crnogorac, dok se švercuju cigarete i kokain? To nije Crna Gora za koju su naši preci ginuli - rekao je Žorž.

sequence-04.00-20-09-00.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Ovaj deo Žorževog izlaganja nije samo podsetnik na istoriju, već i otvorena kritika aktuelne političke situacije u Crnoj Gori, gde se, prema njegovim rečima, zaboravlja na istorijske veze sa Srbijom. U tom kontekstu, Žorž je postavio pitanje da li su današnji crnogorski lideri dostojni nasleđa Njegoša i kralja Nikole.

Aleksandar Pavić je u svom izlaganju otvorio pitanje međunarodne uloge u održavanju Đukanovićeve vladavine. Posebno se osvrnuo na podršku koju je Đukanović dobijao od strane SAD, koje su mu, prema Pavićevim rečima, dozvolile šverc cigareta u zamenu za političku lojalnost.

- Američki ambasador Vilijam Montgomeri je priznao da su SAD podržale Đukanovića protiv Momira Bulatovića i dozvolile mu šverc cigareta kao sredstvo zadržavanja moći. To je bio otvoren dogovor. Takve stvari se ne rade bez podrške velikih sila. Šverc cigareta, droga - sve to prolazi kroz ruke političkih službi - tvrdi Pavić.

sequence-04.00-21-18-24.still004.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Pavić je dalje dodao da je šverc cigareta bio samo jedan od načina na koji je Đukanović zadržavao vlast, dok je narod Crne Gore ostajao po strani, prepušten siromaštvu i političkoj manipulaciji.

Nikola Jović je u svom izlaganju osvetlio apsurdnu situaciju u kojoj se crnogorski nacionalisti koriste svim pogodnostima koje Srbija pruža, dok istovremeno javno negiraju bilo kakve veze sa Srbijom i srpskim identitetom.

- Mnogi Crnogorci dolaze u Srbiju da studiraju, koriste srpske stipendije i zdravstvene beneficije, ali kada se vrate u Crnu Goru, postaju najveći crnogorski nacionalisti koji se distanciraju od Srbije. To je šizofrena situacija -rekao je Jović.

sequence-04.00-28-51-00.still006.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Tokom pandemije, mnogi su dolazili u Srbiju da se vakcinišu, ali nijedna zahvalnost nije došla. Umesto toga, oni nastavljaju da nas nazivaju 'srbijancima', dok koriste sve beneficije koje im pružamo.

Jović je ukazao na problem licemerja kod crnogorskih političkih krugova koji forsiraju mržnju prema Srbiji, dok istovremeno koriste sve prednosti koje Srbija pruža, kako na ekonomskom, tako i na kulturnom planu.

- Problem nije samo u mladima, već i u političkoj eliti koja koristi sve pogodnosti koje dolaze iz Srbije, a istovremeno vodi antisrpsku politiku. Na primer, kada je predloženo da se oni koji koriste srpske beneficije izjasne kao Srbi na popisu u Crnoj Gori, nastao je haos u crnogorskoj javnosti. Pa čekajte, ako je Srbija to što vi kažete - zlo i neprijatelj - zašto onda koristite sve te pogodnosti? - istakao je Jović.

sequence-04.00-30-23-24.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Jović je dodao da crnogorski političari i dalje forsiraju narativ o nezavisnosti, iako je taj narativ daleko od stvarnosti.

- Njihova nezavisnost je iluzija. Albanci su preuzeli nekoliko opština u Crnoj Gori, ali crnogorska elita to ignoriše. Njihov fokus je na distanciranju od Srbije, dok istovremeno ignorišu stvarne probleme svoje države.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir KUPAČI MASOVNO ZVALI SPASIOCE NA ADI KAD SU VIDELI JK! Karli pokrila grudi samo sa 2 crna srca, muškarci padali kao pokošeni