Predsednik Srbije Aleksandar Vučić dobio je poziv ruskog predsednika Vladimira Putina da prisustvuje samitu BRIKS, zakazanom za kraj oktobra u Rusiji.

Iako se u javnosti spekulisalo da li je predsednik Vučić prihvatio poziv ili ne, on sam je rekao da će odluka o tome biti doneta sledećeg meseca, uoči samita.

Ovim povodom u jutarnjem programu Kurir televizije gostovali su dr Aleksandar Dikić, lekar, pisac i voditelj i Nebojša Obrknežev, magistar naftno-gasnog inžinjerstva.

sequence-11.00-25-28-03.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Moje iskreno mišljenje jeste da Srbija trba da prihvati poziv Briksa. Moja pretpostavka jeste da će sigurno neko iz Srbije biti na Samitu. Uvek postoji neka šteta kada govormo o saradnji sa istokom. Evropa uvek hoće nešto da nam nametne. Te Kosovo i Metohija, te sankcije Rusiji. Sa istoka nemate nikada neke zahteve tog tipa. Kao da istok ne interesuje zapad, a zapad previše interesuje istok - rekao je Obrknežev i dodao:

- Srbija trenutno vodi jednu fantastičnu politiku da sa jednima i sa drugima bude dobra. Neutralna je prema svemu tome u pruža prijateljstvosvima. Zapad bi odmah pomislio da se okreććemo prema istoku. Ja mislim ipak s druge strane da će na zapadu shvatiti zbog čega se ide, ukoliko se ide. To su naši prijateljski odnosi. Mi u nazivu BRIKSA imamo ozbiljno jake zemlje sa kojima imamo fantastičnu saradnju. Zašto bismo to prekrajali?

Dikić je konstatovao da je politika Srbije konfuzna:

sequence-06.00-37-06-23.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Srbija više ne zna kojim putem ide naša politika i stvar je prilično konfuzna. Mi imamo maksimalbo rusofilsko biračko telo, a naklonjeni smo EU. Ako odemo na Samit BRIKSA-a platićemo cenu. Mi vodimo politiku kontranesvrstanosti. SFRJ je imala politiku nesvrstanosti i davali su nam kredite jedni i drugi. Mi smo tada naplaćivali svoje odluke, a sada plaćamo svoje odluke. Ako neko ode na samit Briksu platićemo cenu, da li u vezi Kosova, ili ćemo uzeti neke nove krediti koje će vraćati naši unuci.

sequence-06.00-43-54-20.still008.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Obrknežev je upitao Dikića da li je tačno da sa Aleksandrom Jovanovićem Ćutom formira tzv. "udarni partizanski korpus" i da li su u jednoj emisiji pevali pesmu "Druže Tito Mi ti se kunemo":

- Da li ste sa Ćutom u jednoj emisiji pevali "Druže Tito mi ti se kunemo" i da li ste osnovali te vaše partizanske udarne korpuse?"

- Da, naravno i petog oktobra je postojali udarni korpusi. - odgovorio je Dikić.

- Znači pripremate novi peti oktobar?

Kako se rasprava nastavila pogledajte u videu:

kurir televizija "SA ĆUTOM FORMIRATE UDARNI KORPUS, SPREMATE NOVI 5. OKTOBAR!" Svađa političara u studiju Kurira, Pale teške optužbe!

Kurir.rs

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Bonus video:

Kurir televizija Aleksandar Vučić razgovora sa stanovnicima Krupnja