Ministar bez portfelja zadužen za dijasporu Đorđe Milićević otvorio je sinoć u Mostaru „105. Šantićeve večeri poezije“, u spomen na velikog srpskog pesnika Aleksu Šantića, koji je, kako je ministar istakao, svojim delom zadužio ne samo rodnu Hercegovinu nego ceo naš narod.

Ministar Milićević je istakao da je Šantić bio simbol ljubavi prema otadžbini, prema svom narodu, ali i svim drugim narodima.

mostar-4-foto-d.-vukajlovic.jpg
Duško Vukajlović 
foto: Duško Vukajlović

- Njegova pesma „Ostajte ovde“ nas podseća na važnost ostanka i opstanka i
čuvanja identiteta i kulturnog nasleđa - rekao je Milićević i zahvalio
mostarskoj "Prosvjeti" što manifestaciju Šantićevi dani čini značajnijom iz godine u godinu.

mostar-1-foto-d.-vukajlovic.jpg
Duško Vukajlović 
foto: Duško Vukajlović

Ministar je istakao da Srbija sa zadovoljstvom podržava ovakve manifestacije jer one nisu samo proslava srpske kulture i tradicije, već i most koji povezuje Srbe u matičnoj državi sa sunarodnicima širom sveta.

- Neka nam Šantićeva poezija bude svetionik kroz izazove sadašnjice podsećajući nas da su ljubav, mir i razumevanje vrednosti koje nemaju alternativu – rekao je ministar i poručio da Srbi treba da budu jedinstveni gde god živeli.

mostar-foto-d.-vukajlovic.jpg
Duško Vukajlović 
foto: Duško Vukajlović

Manifestacija Šantićeve večeri poezije, tradicionalno se održava u organizaciji Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva „Prosvjeta“ i Srpskog pevačkog i kulturno-umetničkog društva ”Gusle”, a ovogodišnja manifestacija posvećena je 100. godišnjici smrti Alekse Šantića.

Otvorena je i izložba ”Aleksa Šantić i mostarski književni krug”, autora akademika Ranka Popovića. U umetničkom delu programa nastupile su ”Mostarske kiše” i glumac Nebojša Kundačina.

Predsednica SPKD „Prosvjeta“ GO Mostar Sanja Bjelica Šagovnović podsetila je da su Šantićeve večeri poezije najstarija kulturna manifestacija u gradu na Neretvi, a da Šantić i vek nakon smrti, važi za jednu od ključnih figura multietničkog Mostara i Hercegovine.

mostar-2-foto-d.-vukajlovic.jpg
Duško Vukajlović 
foto: Duško Vukajlović

Premijerka Hercegovačko-neretvanskog kantona Marija Buhač je zahvalila društvima „Prosvjeta“ i „Gusle“ što čuvaju svoju nacionalnu i zajedničku istoriju.

- Šantić je kao čovek i stvaralac i spona svih nas koji ga osećamo kao mostarskog pesnika velike duše koji živi svojim delima među nama. Koliko je snažna i vredna njegova ostavština ponajbolje svedoči činjenica da je njegovo ime postalo jednim od simbola Mostara i da su Šantić i Mostar neraskidivo srasli jedno sa drugim - rekla je Buhač i dodala da su događaji poput Šantićevih večeri poezije melem za dušu u teškim vremenima.

Kurir.rs