BEOGRAD - Sastanak predsednika Srbije Aleksandra Vučića i izaslanika EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka završen je.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić sastao se danas sa specijalnim predstavnikom Evropske unije (EU) za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom. Vučić i specijalni predstavnik EU za dijalog Beograda i Prištine i druga regionalna pitanja Zapadnog Balkana sastali su se u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike.

screenshot Kosovo-online ZAVRŠEN SASTANAK VUČIĆ - LAJČAK: Predsednik Srbije razgovarao sa izaslanikom EU za dijalog (video)

O Kosovu u narednih 72 sata

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je danas, posle sastanaka sa specijalnim predstavnikom Evropske unije za Zapadni Balkan Miroslavom Lajčakom i ambasadorom SAD Kristoferom Hilom, da će se o stanju na Kosovu obratiti javnosti u naredna 72 sata.

"Govoriću o onome što Srbija zahteva, a zbog suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvo, pre svega na severu Kosova i Metohije i šta je to što takozvana međunarodna zajednica nije ispunila, šta je to što Srbija traži i šta je to što će Srbija učiniti", rekao je Vučić novinarima.

Istakao je da je sa Lajčakom i Hilom imao "dvosatne razgovore, odvojene i kombinovane". ; "Za očekivati je da sa dalekosežnim i veoma važnim predlozima izađemo i pred Narodnu skupštinu tokom oktobra, imaćemo mnogo bitnih sastanaka, moramo da se borimo za poziciju Srbije u svetu, da tražimo saveznike", rekao je on.

Predsednik je ocenio da premijer Kosova Aljbin Kurti želi "uništenje i progon" srpskog naroda.

Slovački diplomata je najavio da će posetiti Beograd kako bi pripremio sledeći sastanak u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine.

Prošle nedelje je istim povodom boravio u Prištini, gde je izjavio da je postignut dogovor o novoj rundi dijaloga glavnih pregovarača Beograda i Prištine.

Lajčak je juče najavio je da će, nakon što je posetio Prištinu, posetiti i Beograd, kako bi pripremio naredni sastanak "u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa dve strane".

Sastanak Vučića i Lajčaka počeo je u 10 časova u zgradi Generalnog sekretarijata predsednika Republike na Andrićevom vencu.

Kurir.rs/Kosovo online