Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić najavila je da će na skupštinski dnevni red staviti predlog zakona o zabrani iskopavanja litijuma i bora kog je ranije danas podnelo 86 opozicionih poslanika.

-Lično jedva čekam ovu sednicu da vidimo ko je za šta odgovoran što se tiče ovog projekta u poslednje 23 godine, rekla je Brnabić u obraćanju novinarima u Skupštini Srbije neposredno posle konferencije na kojoj je opozicija podnela zahtev za održavanje skupštinske sednice na kojoj bi se raspravljalo o predlogu zakona za zabranu iskopavanja litijuma.

Ona je kazala da je aktuelna opozicija u vreme dok je bila na vlasti "dovela Rio Tinto" u Srbiju 2001. godine, da im je dala prva istražna prava 2004. godine, da je promenila zakone 2006. i 2011. godine kako bi "nešto uzela od države a dali kompaniji Rio Tinto".

-Oni su Rio Tinto 2012. godine imenom ubacili u Nacionalnu strategiju korišćenja održivih resursa gde su naglasili da je litijum najveće blago Srbije. Ti isti danas traže zabranu geoloških istraživanja litijuma i bora, rekla je Brnabić i dodala:

- Samo četiri stvari. Pod jedan - građani Republike Srbije mogli su da svedoče zaista vrhuncu licemerja na našoj političkoj sceni, vrhuncu neodgovornosti i vrhuncu neozbiljnosti. Desilo se da oni koji su doveli Rio Tinto u Srbiju 2001. godine, da oni koji su im dali prva istražna prava 2004. godine, da oni koji su promenili zakone 2006. i 2011. godine kako bi nešto uzeli od države a dali Rio Tintu što su uradili 2006. i 2011. godine, da oni koji su Rio Tinto imenom ubacili u Nacionalnu strategiju održivog korišćenja prirodnih resursa 2012. godine, koji su tom Nacionalnom strategijom 2012. godine naglasili da je litijum najveće blago Srbije, da ti isti danas u ovom Domu gde su, na kraju krajeva, sve to i radili i menjali te zakone u korist Rio Tinta, da ti isti danas tobože traže zabranu geološkog istraživanja litijuma i bora. Ja ću ponoviti ono što su svi građani Srbije mogli da čuju u subotu na razgovoru predsednika Aleksandra Vučića sa narodom i sa predstavnicima Rio Tinta u Ljuboviji i citiram generalnog direktora Rio Tinta: "Došli smo u Srbiju kada su nas pozvali 2001. godine". To je pod jedan.

- Ono što oni traže da je ne možete u stvari više ni da izdajete dozvole za bilo kakva istraživanja u Republici Srbiji, što dovoljno ja mislim svima u ovoj zemlji, govori koliko oni žele da unazade Republiku Srbiju. Što će takođe značiti da mi više nemamo ni nova vodoizvorišta za naše građane, da ne možemo da gradimo puteve jer su vam potrebna geološka istraživanja da bi znali kako da radite puteve, da ne možemo više da sazidamo nijednu zgradu ili kuću zato što su vam potrebna geološka istraživanja da napravite temelj za tu kuću.

-Dakle, Rio Tinto kada je došao u Srbiju nije tražio litijum ali ga je našao, odnosno jadarit.Ja bih volela, odnosno, bilo bi fer od naše opozicije da nakon ove pres konferencije odu do Rudarsko-geološkog fakulteta, do Geološkog zavoda Srbije, da obiđu porodice rudara i geologa u Srbiji i da im kažu i objasne zbog čega se tim ljudima zabranjje rad u Republici Srbiji?

- Pod tri i najvažnije verovatno za našu opoziciju... Što se tiče ovog predloga zakona ili bilo kog drugog predloga zakona litijuma, bora, Rio Tinta, jadarita ili bilo čega drugog - mi smo kao i uvek spremni da razgovaramo za razliku od njih oni to nisu uradili pre 23 godine kada su doveli Rio Tinto u Srbiju- Nisu razgovarali sa narodom, nisu tražili od naroda doopuštenje da dovedu Rio Tinto u Srbiju, kada su dali prvo istražno pravo Rio Tintu. Ovo istražno pravo koje bi danas da zabrane da država daje, dakle tada kada su dali ta istražna prava nisu pitali narod, nisu imali javnu debatu kada su menjali zakone, nisu imali javne debate...

Bonus video:

Kurir televiz Ana Brnabić konferencija