Društvo geoloških inženjera i tehničara Srbije oglasilo se danas nakon konferencije za novinare koju je održao deo opozicije u Skupštini Srbije.

Oni u saopštenju navode da su "danas političari i narodni tribuni pokazali svoje pravo lice".

- Udarili su na struku koja je svojim delovanjem dovela do razvoja države. Struku koja je sa rudarstvom stara više od šest vekova - ističe se u saopštenju, a potom dodaje:

- Danas su silni zatražili da država donosi zakon o zabrani primenjenih istraživanja i eksploatacije litijuma i bora u Srbiji. Danas su Srbiju državu vratili u srednji vek, u vreme vračara i gatara. Oni koji se zalažu za struku i nauku, deklarativno, pogazili su istu. Pored toga, direktno su udarili na naše Ustavom zagarantovano pravo na rad. Žele da linčuju naše porodice i otvoreno pozivaju i na lov geologa. Lažnom brigom za prirodna staništa, rodnu grudu, pradedovska ognjišta, zelenu travu i čistu vodu, lažima, neznanjem i podmetačinama sebi daju na značaju i promovišu svoje stavove.

U saopštenju se navodi:

- Pozivi upravo dolaze od onih koji su zagadili prostor naše države. Nažalost, to nije lov, to je hajka, koju su pokrenuli visokoobrazovani kadrovi BU i akademske zajednice. Da li ste ih barem jednom, iz moralnih razloga, opomenuli da idu svoji na svoje.

Društvo geoloških inženjera i tehničara Srbije upozorava da ćemo pozivom na obustavu istraživanja izgubiti i ono malo mladih kadrova koje "sekirama i puškama jurite po njivama i šumama".

- Nekad davno se našao neko "pametan" da zaustavi istraživanja urana. A bili smo jedna od vodećih sila u svetu. Danas moramo da angažujemo penzionere da nas obučavaju za taj posao. Nismo sigurni da li ćemo za kratko vreme nadaoknaditi propušteno. Zar treba i tu da angažujemo strance da nas oni uče poslu i da vršljaju državom.

Društvo geoloških inženjera i tehničara Srbije potom pručuje:

- Naša obaveza prema narodu i pokoljenjima je da im ostavimo osnovu na kojoj će graditi budućnost. Naša obaveza i prema ostalom delu čovečanstva je da redovno istražujemo svoju teritoriju. Možemo samo da se nadamo da će buduće generacije u svakom pogledu biti pametnija od nas. Pozivamo sve kolege, celu zajednicu i sve dobronamerne iz struke i drugih bliskih disciplina, da izađemo sa zajedničkim stavom i zaštitimo naše kolege.

Oni su pozvali javnost u Srbiji da sluša struku:

- Spremni smo preko udruženja da organizujemo tribine i okrugle stolove. Zarad edukacije. Ne moramo da se složimo, ali možemo i moramo da razgovaramo. Tu smo da razmenjujemo mišljenja. Da se dogovorimo, kakav god dogovor bio, ali treba da bude ili dogovor ili kompromis na zadovoljstvo svih.

Oni su potom pozvali Skupštinu Srbije da "ignoriše zahteve koji su političke prirode, a podvedeni pod struku i tobožnju brigu za svoj narod".

U saopštenju, koje je potpisao predsednik pomenutog Društva diplomirani inženjer geologije dr Dejan Barjaktarović, navodi se:

- Poštovani građani, učinimo napor da smirimo situaciju. Čuvajmo se od svih zlonamernih i pomozimo našim kolegama. Ne pozivajte na nasilje protiv svojih ljudi i ne sprečavajte im Ustavom zagarantovana prava na rad i na egzistenciju njihovih porodica.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "LITIJUM NAM JE KLJUČAN" Ministarka Begović: Građani moraju da znaju da nauka nije na strani eksploatacije, već na strani istine!