"Sa ozbiljnim merama obratićemo se u roku 72 sata javnosti i govoriću o onome što Srbija zahteva, a zbog suštinskog i brutalnog napada na srpsko stanovništvu na severu KiM"

Ovo je rekao danas predsednik Aleksandar Vučić, nakon sastanka sa Miroslavom Lajčakom, specijalnom predstavnikom EU za dijalog Beograda i Prištine i i ambasadorom SAD Kristoferom Hilom.

screenshot-20240910-124934.jpg
Instagram/buducnostsrbijeav 
foto: Instagram/buducnostsrbijeav

Lajčak nije držao konferenciju, već je svoj kratak komentar ostavio na društvenoj mreži “X” s navodom da je predsednik Vučić izrazio zabrinutost u vezi sa situacijum u južnoj srpskoj pokrajini, a da je on naglasio da u dijalogu treba da se pronađu rešenja.

Umesto tog dijaloga, dešava se iživljavanje nad srpskim narodom. Blokade srpskih institucija traju 11 dana, Kosovska policija je pretukla i uhapsila četiri mladića u Kosovskoj Mitrovici, a Aljbin Kurti se prošetao severom Kosova s ciničnom tvrdnjom da “želi da javne službe budu što bliže građanima”, ali i da ne zna kada će biti sasatanak u Briselu i da li će ga uopšte biti.

collage.jpg
Kurir 
foto: Kurir

Gosti emisije, Milovan Drecun, predsednik skupštinskog Odbora za odbranu i unutrašnje poslove, Dušan Janjić, predsednik Foruma za etničke odnose, i profesor Boris Bratina, sa Filozofskog fakulteta Univerziteta u Prištini, detaljno su govorili o situaciji na terenu i mogućim potezima Srbije.

sequence-04.00-16-56-19.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Milovan Drecun je započeo razgovor osvrnuvši se na to da Aljbin Kurti sistematski sprovodi tiho etničko čišćenje srpskog naroda na severu Kosova i Metohije, dok Zapad zatvara oči pred očiglednim kršenjima osnovnih ljudskih prava:

- Kurti pokušava da protera Srbe, ali ne direktnim nasiljem, već tiho, postepeno, čineći njihov život nepodnošljivim. Onemogućava normalno funkcionisanje školstva i zdravstva, blokira osnovne institucije i infrastrukturu. To je strategija: teraj Srbe da sami napuste Kosovo, ali da to izgleda kao da je njihov izbor.

sequence-04.00-16-33-17.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Ova perfidna strategija, prema Drecunu, podržana je i od strane međunarodnih faktora, jer Zapad ne želi otvoren sukob, već pokušava da drži situaciju pod kontrolom kako bi izbegli eskalaciju koja bi mogla dovesti do vojne intervencije Srbije.

- Zapad vodi krizni menadžment, pokušava da spreči Kurtija da pređe granicu koja bi mogla dovesti do otvorenih sukoba, ali istovremeno mu ne smetaju njegove tihe metode etničkog čišćenja. Na mostu preko Ibra videli smo kako KFOR postavlja vozila da spreči eskalaciju, ali to nije rešenje. Srbi na Kosovu su ostavljeni na milost i nemilost Kurtiju, a Zapad zatvara oči.

Dušan Janjić smatra da Srbija mora hitno da promeni svoj pristup prema situaciji na Kosovu i da preuzme aktivniju ulogu:

- Ovo su poslednji trenuci da se nešto promeni. Potrebno je da se parlament uključi u rešavanje ove situacije, da se građanima Srbije pruže tačne i pravovremene informacije, umesto da saznajemo iz izjava stranih diplomata šta je dogovoreno u Briselu. Previše dugo se oslanjamo na strategiju koja više ne donosi rezultate.

sequence-04.00-10-08-15.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Janjić je naglasio da mnogi delovi procesa pregovora sa Prištinom nisu vođeni kako treba i da je neophodno veće angažovanje države na svim nivoima kako bi se zaštitili interesi Srbije i srpskog naroda na Kosovu.

- Srbija ne može više da posmatra ovu situaciju pasivno. Potrebno je jasno delovati, jer se suočavamo sa ozbiljnim izazovima. Naša diplomatija mora da bude još agresivnija, a narod na Kosovu mora da vidi da Srbija stoji uz njih i da je spremna da se bori za njihova prava.

Profesor Boris Bratina dao je jasnu i oštru procenu situacije, ističući da je cilj Aljbina Kurtija jasan - proterivanje Srba sa Kosova i Metohije. Prema njegovim rečima, Kurti vidi priliku da iskoristi međunarodnu pasivnost i sprovodi politiku koja će dugoročno rezultirati time da na Kosovu ostane zanemarljivo mali broj Srba:

- Kurti igra opasnu igru. Njegov cilj je da Srba bude toliko malo da više ne budu relevantni ni za međunarodnu zajednicu, niti za bilo kakvu autonomiju. On želi da uništi srpsko prisustvo na Kosovu, i to čini na način koji mu omogućava da izbegne optužbe za otvoreno etničko čišćenje.

sequence-04.00-13-29-05.still003.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Bratina je naglasio da su Srbi na Kosovu već pod ogromnim pritiskom, ali da neće napustiti svoje domove, čak ni u najtežim uslovima.

- Srbi neće otići sa Kosova, bez obzira na sve Kurtijeve napore. Oni su tu ostali i kada su im ukinuli škole, kada im je zdravstvo blokirano, i ostaće i sada. Ali mi kao država moramo da budemo spremni da ih zaštitimo.

Drecun je u svom izlaganju posebno istakao kako Kurti koristi terorisanje Srba na severu Kosova kao način da poveća svoju popularnost među albanskim glasačima pred predstojeće izbore:

- Kurtijeva popularnost među Albancima na Kosovu raste proporcionalno sa njegovim akcijama protiv Srba. Oko 60% Albanaca podržava njegove nasilne akcije na severu Kosova, i to mu donosi političke poene, bez obzira na to što nema ekonomskih rezultata ili investicija. Njegova jedina karta na izborima je mržnja prema Srbima.

Drecun je upozorio da će situacija na Kosovu postati još napetija kako se izbori približavaju, jer će Kurti pokušati da pojača pritisak na srpsko stanovništvo kako bi obezbedio podršku albanskih birača.

- Kurtijeva politika terora nad Srbima nije slučajna. On zna da mu to donosi političke poene i zbog toga će nastaviti sprovoditi ovu brutalnu politiku, sve dok ne dobije ono što želi - Kosovo bez Srba.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

kurir televizija "IZVEŠTAJI AMERIČKE POLICIJE POKAZALI TZV. KOSOVO KAO CRNU RUPU?" Stručnjaci o problemu krijumčarenja ljudi