U jutarnjem programu Kurir televizije, centralna tema bila je trenutna pozicija Srbije u složenim međunarodnim odnosima, geopolitička strategija i izazovi sa kojima se naša zemlja suočava u kontekstu odnosa sa Rusijom, Zapadom i regionalnim partnerima.

Gosti emisije, Đorđe Vukadinović, politički analitičar, i Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost, razgovarali su o ključnim pitanjima spoljne politike Srbije, s posebnim osvrtom na odnose sa Rusijom, geopolitičke izazove i kako Srbija balansira između Istoka i Zapada.

Kurir televizija "RUSIJA PRATI NAŠ ODNOS PREMA NATO!" Todorov upozorava: Ne možemo očekivati da ćemo zauvek sedeti na dve stolice bez posledica

Đorđe Vukadinović osvrnuo se na sve složenije odnose Srbije sa svetom.

- Mnogo puta smo čuli frazu o 'sedenju na više stolica', ali ako se to pametno odigra, nije loše. Međutim, problem je što Srbija to često ne radi dovoljno mudro. Naša spoljna politika mora da se vodi u korist države, a ne samo interesa vlasti - rekao je Vukadinović.

366438-240911.00-27-29-16.still003.jpg
Kurir televzija 
foto: Kurir televzija

Vukadinović je istakao da Srbija mora da bude oprezna kada gradi odnose sa Zapadom.

- Ne smemo da dozvolimo da naši interesi budu podređeni interesima drugih zemalja. Francuska i Nemačka dolaze u Srbiju sa svojim ciljevima, a mi moramo da znamo kako da izvučemo korist iz tih poseta, a ne samo da budemo puki posmatrači - ističe.

Đorđe Todorov iz Centra za društvenu stabilnost izneo je svoje viđenje trenutne situacije i naglasio da je Srbija u teškoj, ali ne i nemogućoj poziciji. Ističe da balansiranje između velikih sila nije lako, ali je nužno s obzirom na specifičnu geopolitičku poziciju Srbije.

- Srbija mora da se prilagodi složenim geopolitičkim okolnostima. Naša pozicija nije jednostavna, ali održavanje stabilnih odnosa sa svim velikim igračima je ključno za očuvanje mira i stabilnosti. Da nije lako, to je jasno, ali uspevamo da balansiramo u vrlo delikatnoj igri međunarodne politike.

366438-240911.00-31-51-22.still004.jpg
Kurir televzija 
foto: Kurir televzija

Todorov je naglasio da Srbija ne sme da zanemari odnose sa Rusijom, uprkos pritiscima sa Zapada, jer su ti odnosi duboko ukorenjeni u istoriji i kulturi našeg naroda.

- Ne možemo da izbacimo Dostojevskog i Tolstoja iz lektire samo zato što neko sa Zapada to traži. Naša povezanost sa Rusijom nije samo politička, već i kulturna i duhovna. To je nešto što moramo da očuvamo, dok istovremeno gradimo odnose sa Zapadom.

Vukadinović je otvoreno govorio o posetama svetskih lidera Srbiji, poput francuskog predsednika Emanuela Makrona i nemačkog kancelara Olafa Šolca.

- Makron i Šolc dolaze sa svojim interesima, a ne našim. Francuska želi da nam proda preskupe avione "rafale", dok Nemačka pokušava da obnovi temu eksploatacije litijuma, jer je to ključ za njihovu autoindustriju. Srbija mora da bude oprezna i da ne dozvoli da strani interesi prevladaju nad našim potrebama - naveo je Vukadinović.

366438-240911.00-23-54-19.still002.jpg
Kurir televzija 
foto: Kurir televzija

On je posebno kritikovao nabavku "rafal" aviona, nazivajući je "preskupom igračkom" koja nije prioritetna za srpsku vojsku u trenutku kada postoje mnogi drugi, hitniji problemi koje bi trebalo rešiti.

- Za novac koji trošimo na te avione mogli smo da rešimo osnovne komunalne probleme u mnogim gradovima Srbije. Ovo nije pametna investicija u našu odbranu, već politički ustupak Francuskoj - tvrdi Vukadinović.

Kada je reč o odnosima sa Rusijom, Todorov je naglasio da Moskva pomno prati srpske korake, posebno u vezi sa NATO savezom. Iako Srbija pokušava da balansira, Rusija nije ravnodušna prema našim potezima.

- Rusija pažljivo prati naš odnos prema NATO-u, i to je ključna tačka u njihovoj geopolitičkoj strategiji. Naša saradnja sa NATO-om, čak i na tehničkom nivou, izaziva pažnju u Moskvi. Iako nismo članovi Alijanse, moramo biti svesni da svaki naš korak u tom pravcu Rusija pažljivo analizira.

366438-240911.00-33-45-16.still001.jpg
Kurir televzija 
foto: Kurir televzija

Todorov je podsetio da Srbija nije podržala sankcije protiv Rusije, što je ostavilo pozitivan utisak u Moskvi, ali je i naglasio da ne možemo očekivati bezuslovnu podršku iz Rusije bez ikakvih kompromisa.

- Naša politika prema Rusiji mora da bude jasna, ali i pragmatična. Ne možemo očekivati da ćemo zauvek sedeti na dve stolice bez posledica. Svaki korak mora biti pažljivo odmeren.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kineska medijska grupacija Mrkić: Kina zaslužuje da bude prva u privredi sveta