Ministarka rudarstva i energetike Dubravka Đedović Handanović sastala se danas sa predsednicom Pokrajinske vlade AP Vojvodine Majom Gojković i tom prilikom istakla da su Vojvodina i Novi Sad važni energetski centri s obzirom da su naftna industrija, gasna skladišta, kao i veliki deo energetskih kompanija u ovom delu naše zemlje i da je usaglašeno delovanje ministarstva i Pokrajinske vlade od izuzetnog značaja za dalji razvoj energetskog sektora.

- Saradnja sa Pokrajinskom vladom je neophodna kako bismo zajedno razvijali energetski sektor, ponudili rešenja za izazove sa kojima se suočavamo i zajedničkim delovanjem osigurali neometan i bezbedan rad energetskog sektora u ovom delu zemlje. Pripremamo korenite regulatorne izmene i u rudarstvu i u energetici. Usvojen je Integrisani nacionalni energetski i klimatski plan, završene su javne rasprave za Strategiju razvoja energetike, kao i za izmene Zakona o energetici, pripremamo i izmene Zakona o rudarstvu koje očekujemo do kraja godine, a do kraja naredne godine i novi zakon o sektoru gasa i nafte. Samim tim uska saradnja sa Pokrajinskom vladom je neophodna da bismo izneli najkvalitetnija rešenja - navela je ministarka.

hl48440838493.jpg
Аna Paunković 
Dubravka Đedović Handanović i Maja Gojkovićfoto: Аna Paunković

"U Vojvodini izdvojeno gotovo 590 miliona u 43 opštine"

Predsednica Gojković je istakla da je važno da se saradnja unapredi, te da je to od zajedničkog interesa radi daljeg razvoja energetskog sektora.

Na sastanku je istaknuto da postoji i potencijal za razvoj geotermalne energije, te da je potrebno intenzivirati istražne i geološke aktivnosti u cilju iskorišćenja tih potencijala.

- Ministarstvo rudarstva i energetike svake godine ulaže sve veća sredstva i napore u povećanje energetske efikasnosti, a u Vojvodini je u tekućoj godini izdvojeno gotovo 590 miliona dinara u 43 opštine i grada koji učestvuju u programu dodele subvencija za domaćinstva. Izuzev toga planiramo i energetsku sanaciju fakulteta u okviru Novosadskog univerziteta, uz pomoć EU fondova - zaključila je Đedović Handanović.

1j5a5732.jpg
Аna Paunković 
Dubravka Đedović Handanović i Maja Gojkovićfoto: Аna Paunković

Tokom posete Novom Sadu Đedović Handanović se sastala sa v.d. generalnog direktora Transnafte Natašom Lečić i razgovarale su o pripremi projekta naftovoda Srbija-Mađarska. Na sastanku je ocenjeno da je izgradnja naftovoda dužine 128 kilometara i kapaciteta 5,5 miliona tona od Novog Sada do granice sa Mađarskom jedan od najvažnijih državnih projekata. Izrađene su studije zaštite nepokretnih kulturnih dobara na budućoj trasi naftovoda, a u toku je izrada idejnog rešenja, idejnog projekta i studije opravdanosti. Naredni korak je planirani javni uvid i rasprava za prostorni plan područja posebne namene.

Kurir.rs