U svetlu posete predsednika Izraela, Isaka Hercoga, Beogradu, u jutarnjem programu razgovaralo se o značaju ekonomske saradnje Srbije i Izraela.

Hercog je najavio ambiciju da se ekonomska saradnja između dve zemlje utrostruči, a ključni deo posete bio je zaključivanje sporazuma o slobodnoj trgovini, što otvara nove mogućnosti za privrednike iz Srbije.

20240911-12-41-48eon--kanali.jpg
Printscreen/TV Pink 
foto: Printscreen/TV Pink

Bojan Stanić iz Privredne komore Srbije, gost emisije, istakao je važnost ovog sporazuma za srpsku ekonomiju.

Stanić je naglasio da sporazum sa Izraelom predstavlja značajnu priliku za srpsku privredu da se probije na jedno od tehnološki najnaprednijih tržišta u svetu.

- Izrael je lider u inovacijama i tehnologijama koje imaju široku primenu u privredi, što ovaj sporazum čini izuzetno važnim. Privredna komora Srbije je već potpisala sporazume sa izraelskim privrednim institucijama, uključujući asocijaciju za izvoz i nadležnim institucijama za inovativne delatnosti, što će dodatno ojačati naše poslovne veze - rekao je Stanić.

366438-240912.00-55-47-04.still005.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

Ovaj sporazum dolazi kao nastavak niza dogovora o slobodnoj trgovini koje je Srbija potpisala sa brojnim vanevropskim zemljama, uključujući Kinu, Egipat i Ujedinjene Arapske Emirate.

- Ovi sporazumi doprinose atraktivnosti Srbije kao investicione destinacije, što potvrđuje i činjenica da je oko 80% francuskih investicija u regionu usmereno na projekte u Srbiji - istakao je Stanić.

Dodao je i da Srbija već godinama prednjači kao ekonomski lider u regionu zapadnog Balkana, ne samo po teritorijalnim i demografskim parametrima, već i po proizvodnom potencijalu.

Kurir televizija KOLIKO JE VAŽAN SPORAZUM O SLOBODNOJ TRGOVINI SA IZRAELOM? Bojan Stanić otkriva: Ovo je velika prilika za Srbiju

Stanić je ukazao na značajnu ulogu sporazuma o slobodnoj trgovini u omogućavanju pristupa srpskim proizvodima na globalna tržišta, posebno u vanevropskim zemljama.

- Iako tržište Evropske unije nudi ograničene mogućnosti za rast, sporazumi sa vanevropskim zemljama pružaju veće mogućnosti za izvoz naše robe na tržišta koja su manje razvijena, ali koja nude konkurenciju i šansu za pozicioniranje srpskih kompanija - rekao je Stanić.

Sporazum sa Izraelom posebno otvara vrata za IT sektor i srpske inovacije, koje imaju veliki potencijal da se plasiraju na izraelsko tržište, prepoznato kao jedno od najnaprednijih u svetu.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs