Izraelski predsednik Isak Hercog u veoma turbulentnom periodu po svoju zemlju bio je u jednodnevoj poseti i izrazio zahvalnost zbog sradnje sa Srbijom. Nekoliko nedelja unazad bilo je naročito napeto na Bliskom istoku, zbog eskalacije regionalnog sukoba koji iz dana u dan postaje sve intenzivniji.

Nakon posete izraelskog premijera Benjamina Netanjahua SAD, gde je govorio u Kongresu i sastao se sa visokom zvaničnicima, mnogi stručnjaci su spekulisali da je Izrael dobio “zeleno svetlo” za pokretanje vojne akcije u punom obimu protiv Hezbolaha.

sequence-02.00-15-10-20.still001.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir Televizija

Šta u ovom kontekstu znači poseta izraelskog predsednika Isaka Hercoga Beogradu? Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su stručnjak za bezbednost Darko Trifunović, Dejan Miletić iz Centra za proučavanje globalizacije i Miljan Damjanović iz Srpske radikalne stranke.

Damjanović je prvo istakao koliko je bitno održati mir, i koliko Srbiji može otići u prilog to što je neutralna:

- Srbija gaji dobre odnose i sa Palestinom i sa Izraelom. Srbija zajedno sa nekim drugim državama mora pokrenuti mirovnu inicijativu, to je jedna od najvažnijih spoljnopolitičkih aktivnosti koje možemo pokrenuti. Tenzije bi se momentalno smanjile. Pozicionirali bi se kao država koja želi mir, i poentirali da i naše probleme rešavamo diplomatskim putem.

Kurir televizija "Ulazak u EU ne bi bio pametan" Značaj posete izraelskog predsednika Beogradu: Ovo je najbolja spoljnopolitička odluka!

- Mi nemamo skupštinsku odluku da je Srbija neutralna. Ako zaista želimo da budemo neutralni, to mora biti odluka. Ne možemo da zaboravimo vekovno prijateljstvo sa Izraelom, kao ni šta su sve palestinske horde radile na ovim prostorima - naveo je Trifunović.

Miletić je istakao činjenicu da ova saradnja ne ide u prilog samo Srbiji, već i Izraelu.

- Ovaj dolazak predsednika Izraela u ovako delikatnom trenutku govori o poverenju, o želji da se Srbiji da značaj, moguće je da su ovo diplomatske poruke trećim stranama. Izrael traži rešenje za terorističke napade. Veoma je logična poseta, imamo zajedničke interese, tradiciju dobrih odnosa, Srbi i Jevreji su bratski narodi, mi ćemo nastaviti sa saradnjom - naveo je Miletić.

Jedna od bitnih poruka u ovoj diskusiji bila je i koliko je važno da saradnjama sa drugim državama ne zatvaramo vrata, kao i šta bi ulazak u Evropsku Uniju značio za našu državu:

- Mi ne treba da zatvaramo vrata, treba da razgovaramo sa svima, unapređujemo saradnju. Naši ciljevi su da se očuva Srbija i da pomognemo svom narodu, a to je moguće samo ako pametno delujemo na međunarodnom planu. Ulazak u Evropsku Uniju ne bi bio pametan po Srbiju, jer bi onda morali da se odreknemo svih ugovora sa zemljama sa istoka - rekao je Damjanović.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

Bonus video:

Kurir televizija "NIJE U PITANJU MIR NEGO HOĆE LI POSTOJATI IZRAEL ILI HAMAS" Lalić: Erdogan ostao po strani, zato opet daje ZAPALJIVE IZJAVE