Prištinski premijer Aljbin Kurti nema poverenja da će dijalog Beograda i Prištine dovesti do priznjanja tzv. Kosova i zato odlučno nastupa protiv prisustva Beograda na KiM i na severu uspostavlja situaciju svršenog čina, ocenio je stručnjak za Balkan Marko Prelec.

Prelec je za današnji dnevnik Noje Cirher cajtung ocenio da je dijalog o normalizaciji odnosa Beograda i Prištine "u komi, ali da još nije mrtav".

- Ako ništa drugo, postoji kanal koji u ozbiljnom slučaju može da bude iskorišćen za deeskalaciju. Smatram da je jako malo verovatno da će novi razgovori biti vođeni pre izbora u SAD - rekao je Prelec.

Kurti, prema njegovim rečima ne veruje da će rezultat dijaloga biti da Srbija definitivno prizna tzv. Kosovo.

- Zato stvara činjenično stanje, tako što na severu gde god može uspostavlja državni suverenitet. Njegova strategija je uspešnija nego što su mnogi među nama očekivali. Delom i zato što niko nije mogao da zamisli da je jedan ; premijer u Prištini spreman da u toj meri ignoriše svoje zapadne partnere - rekao je Prelec.

marko-prelec.jpg
Foto: VoA 
foto: Foto: VoA

Zapad ima veoma male mogućnosti da na to utiče i jedino mirovne snage Kfor u bezbednosno relevantnim pitanjima mogu da povlače crvene linije.

Prelec je ocenio da će Kurti preuzeti i preostale srpske institucije na severu Kosova, kao što su školski sistem, ili zdravstvo.

- To ne znači da će srpske škole na Kosovu biti preko noći zatvorene, jer Priština naprosto uopšte nema nastavnika koji bi mogli da predaju na srpskom - rekao je Prelec.

On je rekao da ne veruje u tvrdnje Beograda da Kurti načelno odbija ideju da na KiM živi i srpska zajednica, nego da zahteva nepodeljenu lojalnost prema državi Kosovu.

Zapad u ovom trenutku, prema Prelecovim rečim, u prvenstveno vrši diplomatski pritisak na Prištinu, a predsednik Srbije Aleksandar Vučić se pozicionirao veoma vešto. Vučići su naklonost Zapada donele isporuke municije Ukrajini, a uz to je u pojedinim zemljama prisutan strah da se Srbija ne okrene Rusiji ako pritisak postane prevelik, dodao je Prelec.

- Mislim da je to potpuno pogrešna procena. Beograd se pomirio sa tim da je geopolitički deo Zapada. Vučić zna da je upućen na dobre odnose sa NATO i EU - rekao je Prelec, dodajući i da je Srbija okružena tim organizacijama i da bi "cena ozbiljnog kolizionog kursa bila jako visoka". Ipak, iako prema Prelecovom mišljenju ne postoji neposredna opasnost nove opasne eskalacije na Kosovu, to bi moglo da se promeni u zavisnosti o geopolitičkih okolnosti.

Rekao je da u prvom redu misli na dva faktora - rat u Ukrajini, i predsedničke izbore u SAD, odnosno moguću pobedu Donalda Trampa. Ti faktori bi mogli da dovedu da Beograd na srednji rok preispita svoju procenu situacije.

- Zapad greši kada potcenjuje pasnost takvih nerešenih konflikata. Postoji tendencija da se političari na Balkanu smatraju korumpiranim i ciničnim moćnicima koji iz nacionalističkih tema izvlače ličnu korist. To nije u potpunosti pogrešno, ali ne znači da oni ne misle ozbiljno ono što govore. Vučić nikada ne priznati nezavisnost Kosova - rekao je Prelec.

Prelec više od tri decenije prati i analizira politička zbivanja na Balkanu. Završio je istoriju u SAD, radio u Haškom tribunalu za bivšu Jugoslaviju i vodio projekat za Balkan u Međunarodnoj kriznoj grupi, a zatim je osnovao sopstvenu analitičku grupu za Balkan, piše NZZ.

Kurir.rs/Noje Cirher cajtung/Beta/Prenosi: A.Ć.