Pod sumnjom da je odgovoran za navodni ratni zločin danas je u opštini Istok uhapšen osamdesetogodišnji Tomislav Pantić, saopštila je Kancelarija za Kosovo i Metohiju, navodeći da i ovaj slučaj pokazuje nameru Aljbina Kurtija da KiM etnički očisti od Srba.

Kako navode Kancelarije za KiM, Pantić koji je u devetoj deceniji života, uhapšen je iako je u prošlosti često neometano dolazio iz centralne Srbije, gde je proteklih godina živeo, da obilazi svoje imanje u Metohiji, prenosi Kosovo Online.

- Po mnogo puta primenjenom scenariju, za kojim prištinski organi obično posežu kada nekom Srbinu treba da se otme imovina, Pantić je praktično kidnapovan od strane takozvane kosovske policije i odveden u Prištinu, iako je u poodmaklim godinama - navedeno je iz Kancelarije za KiM.

Podsećaju da je od 2021. arbitrarno, bez osnova, na KiM uhapšena 71 osoba srpske nacionalnosti, u sklopu kampanje zastrašivanja sa ciljem, kako se navodi, da se čitave porodice primoraju na iseljavanje sa KiM ili da se obeshrabre u želji da se vrate na svoja imanja.

- Pod maskom uspostavljanja navodne vladavine zakona, na Kosovu i Metohiji se vrši beskrupulozno etničko čišćenje, koje je samo u proteklih godinu dana rezultiralo iseljavanjem najmanje 15 odsto srpskog stanovništva - navodi se u saopštenju.

Kancelarija za KiM ističe da nema dana a da "Kurtijeva policija ne prebije ili neosnovano uhapsi nekog Srbina“, i to se, kako napominju, odvija pred očima nezainteresovane međunarodne zajednice čija se reakcija, kada reakcije uopšte ima, svodi na blaga saopštenja osude.

- Srpskom narodu na Kosovu i Metohiji uskraćeni su elementarni uslovi za opstanak, i Srbija će u predstojećem periodu odlučnije nego ikad posegnuti za svim političkim i diplomatskim sredstvima kako bi zločin nad srpskim narodom bio sprečen - zaključuje se u saopštenju Kancelarije za KiM.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.