Žarko Ristić više nije poslanik Narodnog pokreta Srbije. Njega je stranka koju vodi Miroslav Aleksić isključila iz članstva i poslaničkog kluba.

Ristić je pre toga otkrio je da mu je šef stranke Miroslav Aleksić saopštio da će sazvati glavni odbor telefonskom sednicom i da će tada predložiti Ristićevo isključenje iz stranke.

"Uvažene kolege članovi glavnog odbora i saborci, moj iskreni prijatelj i predsednik Miroslav Aleksić mi je saopštio da će večeras po skraćenom postupku sazvati glavni odbor telefonskom sednicom i da će tada predložiti moje isključenje iz stranke"- naveo je Ristić u sredu uveče na svom nalogu na platformi "X".

On je, između ostalog, dodao da je ubeđen da je odluka doneta pod pritiskom i da je Miroslav Aleksić "dezavuisan od strane drugih".

Ristić je u toku dana za "Danas" potvrdio da je napustio Poslaničku grupu Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije, dok se NPS oglasila saopštenjem u kojem je navela da je Ristić isključen jer je "odbio da potpiše zahtev za održavanje sednice o litijumu".

Neposredno pre toga Milenko Jovanov, šef poslaničkog kluba Srpske napredne stranke, koji je objavio dokument na kojem stoji potpis Žarka Ristića, a kojim on obaveštava Narodnu skupštinu da istupa iz dotadašnje poslaničke grupe.

- Kao narodni poslanik izabran voljom građana, ovim obraćanjem obaveštavam Narodnu skupštinu da istupam iz Poslaničke grupe Narodni pokret Srbije - Novo lice Srbije i da svoj dalji rad u Narodnoj skupštini, Odboru za privredu, regionalni razvoj, trgovinu, turizam i energetiku i Odboru za Kosovo i Metohiju, nastavljam kao samostalni poslanik - navodi se u dokumentu potpisanom 12. septermbra 2024.

"A pre dva dana nam rekli da su ujedinjeni kao nikada do sada", poručio je Jovanov.

Podsetimo, Žarko Ristić je prethodnih dana kritikovao zahtev opozicionih kolega za održavanje hitne i vanredne sednice u vezi sa Zakonom o rudarstvu i geološkim istraživanjima.

Kolege iz opozicije upitao je zašto ni rečju nisu spomenuli hapšenje mladića srpske nacionalnosti na Kosovu i Metohiji.

Kurir.rs