Tomislavu Pantiću iz Istoka, koji je uhapšen pod sumnjom da je počinio ratni zločin, određeno je policijsko zadržavanje do 48 sati, potvrdio je za Kosovo onlajn njegov branilac advokat Vasilije Arsić, ističući da je Pantić izjavio da nema nikakve veze sa ratnim zločinom.

"Upravo smo izašli iz policije. Pantić je saslušan u svojstvu osumnjičenog za ratni zločin i nakon saslušanja po nalogu tužioca određeno mu je policijsko zadržavanje od 48 sati", rekao je Arsić.

On je dodao da ne Pantić uhapšen po nalogu Specijalnog tužilaštva kada je došao da obiđe imanje u selu Crnce kod Istoka.

Naveo je i da je Pantić napustio KiM u junu 1999. godine i da od tada pokušava da vrati svoju imovinu.

"Vodi sudski spor pred Osnovnim sudom u Istoku i pred Apelacionim sudom u Prištini. Danas je došao da proveri u kojoj je fazi njegov predmet, a zatekla ga je naredba o privođenju i on je priveden istražnom odeljenju za ratne zločine u Prištini“, rekao je advokat Arsić.

Preneo je da je Pantić dao izjavu da je samo zbog toga došao i da nikakve veze nema sa ratnim zločinom.

„Tokom ispitivanja - nijedan događaj, nijedan datum, nijedan opis događaja nije spomenut da je on učestvovao u ratnom zločinu koji mu se stavlja na teret, a za koji on niti zna, a mislim da ni tužilac ne zna o čemu se radi…“, napominje Arsić.

Ukazao je da Pantić ima 85 godina, da nikada nije bio mobilisan, niti je radio u policiji ili vojsci, već u poljoprivrednom kombinatu i nije imao veze sa ratnim operacijama.

„Sve ovo liči na matricu po kojoj su svi koji se bore za povratak i za svoju imovinu osuđeni da budu označeni kao ratni zločinci i da dignu ruke od svoje imovine“, istakao je advokat Arsić.

Kako je danas saopštila Kancelarija za Kosovo i Metohiju Pantić koji je u devetoj deceniji života, uhapšen je iako je u prošlosti često neometano dolazio iz centralne Srbije, gde je proteklih godina živeo, da obilazi svoje imanje u Metohiji.

Iz Kancelarije za KiM suporučili da i ovaj slučaj pokazuje nameru Aljbina Kurtija da Kosovo etnički očisti od Srba.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.