Lider Stranke slobode i pravde (SSP) Dragan Đilas sve češće napada američkog ambasadora Kristofera Hila, pa se tako američki diplomata u poslednjih godinu dana više puta našao na meti opozicionara, a poslednji put pre samo dva dana, i to zbog izjave o protestima protiv litijuma, na koje ne gleda pozitivno.

Profesor Fakulteta političkih nauka Milan Petričković za Kurir objašnjava da se iza burnih reakcija Đilasa na Hilove izjave krije lični interes, ali i pokušaj da dokaže da je i dalje lider opozicije.

- Svaki put kad se neka Hilova izjava ne poklopi sa njegovim interesom, mislim na Đilasa, on daje odgovor takve prirode - navodi profesor i dodaje da opozicija koristi temu litijuma da bi bila prisutna na političkoj sceni.

sequence-10.01-40-34-03.still012.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Oni nemaju velike adute, nemaju političku projekciju koja bi ih činila ozbiljnim na političkoj sceni da bi bili korektivni faktor i neko ko bi iznošenjem logične argumentacije parirao vladajućoj strukturi. U ovom slučaju to što Hil govori ne poklapa se sa interesom Đilasa i opozicije. Mada, sad je tu toliko tih frakcija i pokušaja da se neko od njih nametne kao lider. Ali, ako pričamo o Draganu Đilasu konkretno, sve ono što ne ide njemu u prilog, a izbija mu i taj poslednji adut koji je uzet - suprotstavljanje iskopavanju litijuma - zapravo je jedna vrsta ljutnje i besa na to što ambasador Hil izjavljuje. Zapravo njemu Hil izbija jedini adut iz ruku i odatle otvoreni animozitet koji pokazuje - navodi Petričković.

xxxx01-beta-nebojsa-tejicsta.jpg
Beta Nebojsa Tejicsta 
foto: Beta Nebojsa Tejicsta

Upitan da li je jedan od motiva za napade Đilasa na Hila i borba unutar opozicije, profesor ističe da jeste.

- Očigledno je da i drugi u opoziciji imaju apetite i pokušavaju da budu lideri opozicije, i sada je među njima takmičenje ko je glasniji, arogantniji, beskrupulozniji. Dakle, nije bitna ni logika ni smisleni sadržaj, već je samo bitno da se nešto uzme kao postojeći motiv, da je neko nešto izjavio da ih ima i da postoje, jer ako se sada ne bi kačili za litujum, bili bi nevidljivi, marginalni, periferni, kao što zapravo jesu - zaključio je on.

Podsetimo, ambasador SAD Kristofer Hil rekao je da "nema sumnje" da Srbija ide ka Zapadu, a da u protestima protiv litijuma vidi i borbu protiv tog puta.

Đilas je u otvorenom pismu istakao da ovu Hilovu izjavu tumači kao "potvrdu glasina" da je i američki ambasador "na platnom spisku Aleksandra Vučića".

Kurir.rs