Na vojnom aerodromu "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" u Batajnici, u prisustvu novinara, održano je uvežbavanje u susret predstojećem prikazu "Zastava 2024" u kom će Vojska Srbije prikazati građanima najnoviju i najmoderniju opremu kojom raspolaže, kao i svoj potencijal. Pripremama su prisustvovali ministar odbrane Bratislav Gašić i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović.

Iako je prikaz "Zastava 2024" prvobitno bio zakazan za nedelju, 15. septembra, koji je i Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, Vojska Srbije odlučila je da, zbog najavljenog lošeg vremena za taj dan, ali i izrazito velikog interesovanja građana, prikaz ipak odloži za petak 20. septembar.

foto: Kurir

Vojska Srbije najavljuje spektakularan događaj koji će prikazati savremenost i spremnost oružanih snaga Srbije, koji će biti otvoren za javnost. Posetioci će moći da vide i prikaz dela sposobnosti specijalnih snaga i Ratnog vazduhoplovstva i PVO, a veliku pažnju će privući i svečani defile Vojske Srbije.

foto: Kurir

Ministar Gašić rekao je da je zadovoljan kako teku pripreme za predstojeći prikaz sposobnosti i istakao da je uveren da će pripadnici vojske dati sve od sebe da na najbolji način predstave Vojsku Srbije i da će građani, koji u petak 20. septembra posete vojni aerodrom u Batajnici, imati priliku da uživaju u programu.

Na batajničkom aerodromu u glavnom programu učestvovaće lovci, migovi-29, biće prikazana vazdušna borba dva aviona na maloj visini, zatim "orlovi" G-4 u simulaciji dejstva po ciljevima na zemlji. Posetioci ce imati prilike da vide i helikoptere Mi-35M, Mi-17, Mi-8, H-145, "gazele" i "game".

foto: Foto: Ministarstvo odbrane

Na prikazu će biti angažovano više od 6.000 pripadnika Ministarstva odbrane i Vojske Srbije, a biće prikazano preko 2.500 sredstava koje su već u sastavu ili koja ce tek biti u sastavu Vojske Srbije, kao i više od 50 vazduhoplova.

Moći će da se vidi streljačko naoružanje, razne vrste pištolja, pušaka, puškomitraljeza, modularnih automata, različite vrste oklopnih transportera, borbenih vozila, borbenih vozila pešadije, novi, modernizovani tenk, različiti raketni i artiljerijski i PVO sistemi, veliki broj dronova, bespilotnih i besposadnih platformi, kopnenih i vazdušnih.

foto: Kurir
foto: Kurir

Ono što će biti posebna atrakcija, i zbog čega su i potrebni bolji vremenski uslovi, je prikaz taktičkog helikopterskog desanta. Reč je o desetak helikoptera u saradnji sa 72. specijalnom i 63. padobranskom brigadom.

Ulazak na vojni aerodrom biće omogućen na glavnim kapijama vojnog aerodroma „Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" i Vazduhoplovnog zavoda „Moma Stanojlović", kao i na ulazu na aerodrom iz pravca Nove Pazove, navedeno je u saopštenju Vojske Srbije. Početak glavnog programa je u 11 časova. Ispred samog aerodroma obezbeđen je parking, odakle će se posetoici do samog mesta prikaza upućivati putokazima, a biće prisutni i redari.

Kurir.rs