Premijer Srbije Miloš Vučević naglasio je da se Srbija vraćanjem obaveznog vojnog roka ne sprema za rat, već da čuva mir.

- Juče smo kao Vlada doneli zaključak kojim je naloženo Ministarstvu odbrane da u hitnom roku ukine suspenziju vojnog roka. U petak ćemo imati sednicu Vlade oko tog zakona gde bi bio predsednik kao vrhovni komandant. Ono što je novina jeste kraći vremenski okvir, od 75 dana. Nekad je to bilo 12 meseci, pa devet, a sada idemo na dva i po meseca, rok koji vam ne remeti život.

- Mame i tate će biti zahvalni što će vojska pripremiti sinove za život. Neće biti lako za oficire i podoficire da se napravi priprema obuke, danas živimo u okvirima drugačijih društvenih okolnosti. Moramo da pripremimo kasarne, uniforme, da im bude kvalitetno i interesantno. Momke koji su završili mašinske fakultete stavićemo u njihove struke, vojno-tehničke centre, da iskoristimo njihovu struku. Imaćemo ne mali broj mladi koji će voziti dronove. Opet ćemo imati ispraćaje i dopraćaje, opet će se čuti pesma. Ne spremamo se za rat. Čuvamo mir, što nam je jača vojska mir nam je sigurniji. Ne ukidamo profesionalni sastav vojske koji je najobučeniji da obavlja zadatke. Drago mi je što sam bar malo učestvovao sa predsednikom, generalnom Mojsilovićem i mnogim drugim ljudima u pripremi vraćanja vojnog roka. To kažem kao otac dvojice sinova. Srbija se vraća sebi - rekao je Vučević za TV Pink.

Bonus video:

Kurir televizija Miloš Vučević u kulturnom centru Srbije u Parizu