Ministarka državne uprave i lokalne samouprave Jelena Žarić Kovačević čestitala je građanima Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave, koji se obeležava u celoj Srbiji i Srpskoj.

- Ovaj praznik nas dodatno ujedinjuje i zbližava, čini jačima i smešta pod jednu zastavu, jednu trobojku. Tako bi i trebalo da bude, jer smo mi jedan i jedinstven narod koji zajednički deli uspehe i nedaće. Ponosni smo na svoje korene, slavnu prošlost i vekovnu borbu za slobodu i pravdu, a još više smo ponosni na budućnost, sigurni da će biti slobodna i stabilna, jer je gradimo na čvrstom temelju zajedništva, mira i prosperiteta, na politici koja teži očuvanju i ostvarenju nacionalnih interesa - navela je ministarka Žarić Kovačević. Ona je istakla da je ovaj praznik simbol integriteta srpskog naroda, i da je važno da ne prestanemo da ga obeležavamo i slavimo, naročito u ovim izazovnim vremenima po našu zemlju.

- U času kad se nastavlja represija i tortura nad srpskim narodom na Kosovu i Metohiji, moramo da budemo istrajni u svim potezima i zahtevima u vezi sa pet oblasti delovanja i sedam nužnih tačaka za napredak u dijalogu - izjavila je ministarka, i dodala, da snaga naroda leži u tradiciji, solidarnosti i identitetu:

- Građanima Republike Srbije i Republike Srpske, kao i građanima koji žive izvan granica otadžbine čestitam Dan srpskog jedinstva, slobode i nacionalne zastave. Vlade Republike Srbije i Republike Srpske donele su odluku da Dan srpskog jedinstva zajednički praznuju 15. septembra u znak sećanja na 1918. godinu kada je počeo proboj Solunskog fronta.