Uz poruku da nije vreme za povlačenje, kao ni za stradanje srpskog naroda, predsednik Vlade Srbije Miloš Vučević juče je rekao da bi mere koje preduzima Srbija trebalo da pomognu Srbima na Kosovu i Metohiji i ojačaju prisustvo Srbije na KiM. On je kazao i da će ministri u Vladi morati više da se bave KiM. Premijer je naveo da je svim ministarstvima naloženo da krenu u hitnu izradu svih akata i zakonskih rešenja u skladu s najavama.

Kritike

- Posebno Ministarstvu za rad, socijalnu brigu i boračka prava da proglasi KiM za područje posebne socijalne podrške, Ministarstvu pravde da uvede posebno ili specijalno odeljenje za sve što se dešava na KiM, a trećim aktom ćemo proglasiti nelegalnim sve akte koje jednostrano donosi Priština, pa za nas neće proizvoditi javno dejstvo. S tim idemo pred narodne poslanike. Nemamo nameru da vodimo jalove rasprave, ovde se borimo za puki opstanak naroda na KiM i cele države. Branimo Srbiju, nije cilj da imamo ratove, ali da budemo nemi i slepi, to je nedopustivo. Moraće i ministri u Vladi mnogo više da se bave Kosovom i Metohijom, a ne samo tenderima, dobrim PR agencijama, lepim slikanjima - istakao je premijer tokom gostovanja na televiziji Pink i dodao:

severna-mitrovica.jpg
foto: Kosovo Online 
foto: Foto: Kosovo Online

- Kritikujem sopstvenu vladu. Moraće da imaju posebne timove koji će biti posvećeni svakodnevnom radu na KiM. Svakodnevno se retko ko bavi KiM, osim Kancelarije za KiM i predsednika. S druge strane, Aljbin Kurti i njegov tim se samo time bave. Mi ćemo se baviti i penzijama, platama, nećemo ih zapostaviti, ali ćemo se razmrdati i probuditi. Nije sporna podrška Kine i Ruske Federacije, kao ni velikog broja afričkih i azijskih država. Treba nam EU, ali ne prihvatam da je uslov da mi budemo deo evropske porodice ako nešto amputiramo sebi.

Pet oblasti

On je govorio i o svih pet oblasti u kojima će biti donesen ceo niz mera. Govoreći o povratku na status pre svih jednostranih poteza Prištine i Kurtija, Vučević je objasnio da se moraju hitno raspisati slobodni izbori na severu KiM.

- Da nemamo situaciju da su albanski gradonačelnici tamo gde je populacija Srba 97 ili 98 odsto. Zatim treba da se primenjuje Briselski sporazum što se tiče sastava policije regiona Sever, zatim treba da se vrate naše sudije i tužioci u pravosudne institucije i, naravno, da se momentalno povuku sve specijalne jedinice tzv. kosovske policije. To je uslov da bi Srbi mogli da se osećaju bezbedno - poručio je on.

Naglasio je i da se traži hitno formiranje Zajednice srpskih opština u punom kapacitetu i da se poštuje ono što smo dobili kao garanciju od EU i SAD, a to je da niko od Srba ko je bio na blokadama u novembru i decembru 2022. neće biti procesuiran.

- Naravno, i vraćanje pošte i poštanskih usluga, platnog sistema. Druga tačka je da u roku od 45 dana Narodna skupština mora da usvoji zakon kojim će KiM proglasiti područjem posebne socijalne zaštite. To podrazumeva paket ekonomskih i socijalnih mera za podršku Srbima - napomenuo je premijer.

Adekvatan odgovor

Vučević je rekao da nema gašenja srpskih institucija i da će država nastaviti da ih podržava i finansira. Kako je podsetio, među merama je i uspostavljanje posebnog tužilaštva za procesuiranje zloupotreba osnovnih ljudskih prava na teritoriji KiM.

- Peta tačka se tiče nelegalnosti svih institucija na KiM i odluka posle jednostranog proglašenja nezavisnosti koje su suprotne postignutim sporazumima. Za nas to ne proizvodi pravna dejstva i ne može da ima pravnu snagu. To je jedna od ključnih odluka. Sve čime krše sporazume za nas nije obavezujuće. Mi nismo država u pokušaju, imamo svoj kontinuitet i državotvornost i kao država ćemo nastupati, ovo je vreme za mudre, racionalne, odgovorne poteze. Ovo nije vreme za junačenje, ali nije ni za povlačenje. Ovo nije vreme za sklanjanje, ali ni za stradanje celog naroda. Molimo Srbe na KiM da ostanu tamo, i predsednik i ja, to je naš zadatak - poručio je premijer.

Direktor Centra za nacionalnu politiku Perko Matović ocenio je za Kurir da je odgovor Srbije dobar i adekvatan, pogotovo u delu koji se odnosi na proglašavanje KiM za područje posebne socijalne zaštite.

sequence-03.00-20-01-19.still002.jpg
Kurir Televizija 
foto: Kurir televizija

- Više od 5.000 ljudi će dobijati pomoć koja im je neophodna, s obzirom na to da režim Aljbina Kurtija uništava svaku moguću egzistenciju srpskog naroda na KiM. Kad je reč o bezbednosnim aspektima naših mera, mislim da će međunarodna zajednica morati ozbiljnije da shvati bezbednosne pretnje koje Albanci upućuju srpskom narodu. Ono što smatram vrlo važnim jeste to što je odlučeno da nećemo ulaziti u dalje razgovore i dijalog dok se situacija ne promeni. EU se pokazala kao letargična, ali mislim da je američka diplomatija izuzetno dobro shvatila šta se događa - kaže Matović.

Nemanja Starović

Primena prvih mera već početkom novembra

foto: Kurir tv

Ministar za rad, boračka i socijalna pitanja Nemanja Starović rekao je da je ovaj paket mera najsveobuhvatniji politički i socijalno-ekonomski paket koji je Srbija donela u poslednjih 25 godina. On kaže da će neke od mera biti primenjene već početkom novembra.

- Imamo jasne zahteve koji su upućeni međunarodnoj zajednici. Oni su veoma dobro utemeljeni i obrazloženi, a podrazumevaju vraćanje na status kvo ante, dakle na vreme pre nego što je sprovođenjem svojih jednostranih mera Aljbin Kurti srušio i oborio Briselski sporazum... U narednih mesec i po Skupština Srbije će Kosovo proglasiti područjem posebne socijalne zaštite. To ćemo regulisati i adekvatnim zakonskim rešenjem u narednih šest sedmica, ali već sada praktično i rebalansom budžeta za 2024. i nacrtom budžeta za 2025. godinu - najavio je ministar za RTS.