Ministar Đurić je, kako se navodi u saopštenju, nakon sastanka sa estonskim kolegom u Talinu, naglasio da je za Srbiju od ogromne važnosti da napravi novi korak ka izgradnji odnosa sa Estonijom i sa ostalim baltičkim narodima.

- Ne delimo samo isti kontinent, već delimo i mnoge strasti i brige koje dele i drugi Evropljani. Delimo strast prema novim tehnologijama, a IT sektor u Srbiji beleži rast veoma brzim tempom i postao je jedan od ključnih pokretača naše ekonomije. Imajući to u vidu, verujem da bi trebalo da istražimo modalitete za saradnju, ne samo u ovoj sferi, već i u drugim aspektima naših ekonomija, ali i društava na različitim nivoima - naglasio je Đurić.

Kako se ističe u saopšenju, šef srpske diplomatije zahvalio je na podršci koju Estonija pruža Srbiji na njenom evropskom putu, ukazujući da je važno da učimo iz iskustava baltičkih država, a posebno Estonije, u reformama i transformaciji naše vlade i društva.

- Želim, takođe, da kažem da je članstvo u Evropskoj uniji ključno strateško opredeljenje srpske vlade i želimo da sprovedemo sve potrebne reforme do 2027. godine. Naša vlada je usvojila vrlo ambiciozan plan reformi koji namerava da sprovede i imamo prilično dobar učinak u proteklih osam godina u postizanju onoga što smo zacrtali, tako da postoji mnogo optimizma sa naše strane da ćemo biti u stanju da dostignemo standarde potrebne za članstvo u EU - istakao je ministar Đurić.

Prema njegovim rečima, to takođe uključuje i spoljnu i bezbednosnu politiku EU, dodajući da je Srbija u potpunosti podržala teritorijalni integritet i suverenitet Ukrajine i principe međunarodnog javnog prava, ne samo u ovom slučaju, već univerzalno i nastaviće da se zalaže za ove principe.

serbia-valisministri-visiit---10_53999306725_o.jpg
Ministarstvo Spoljnih Poslova Marko Đurić sa ministrom spoljnih poslova Estonije

 - Imali smo priliku da razmenimo i informacije o situaciji u našim regionima. S tim u vezi, zahvalni smo Estoniji na podršci dijalogu između Beograda i Prištine uz posredovanje EU, kome ovih dana treba mnogo podrške. Nadamo se da će nova Evropska komisija postaviti ovaj dijalog kao jedan od svojih prioriteta i da će to pomoći stabilnosti u našem regionu - ocenio je šef srpske diplomatije.

Na kraju obraćanja, pozvao je sve Estonce da dođu i posete prijateljsku naciju Srbiju, kako bi videli i šta smo postigli u poslednjih nekoliko godina.

- Uveren sam da ćemo u budućnosti uspostaviti značajniju saradnju u raznim oblastima i poželeo bih dobrodošlicu estonskim kompanijama koje istražuju Srbiju kao ekonomiju koja raste i razvija se i sve je snažnija u našem delu Evrope - poručio je Đurić, a navodi se u saopštenju.

Šef estonske diplomatije izjavio je, obraćajući se nakon sastanka, da je poseta ministra Đurića od velike važnosti za unapređenje bilateralnih odnosa Srbije i Estonije, podsetivši da je prošlo 14 godina od poslednjeg zvaničnog susreta dva ministra spoljnih poslova.

Uzimajući u obzir da je Srbija zemlja kandidat za članstvo u Evropskoj uniji, ministar Cahkna je ukazao da Estonija čvrsto podržava našu zemlju na njenom putu ka EU.

- Obe zemlje dele strast prema IT i digitalnom sektoru, i drago mi je što imamo mnoge zajedničke projekte u toj oblasti, među kojima su digitalna uprava i sajber bezbednost - istakao je Cahkna.

Kada je reč o bezbednosnoj situaciji na Balkanu, Cahkna je, kako se navodi u saopštenju, izrazio podršku nastavku dijaloga Beograda i Prištine, koji bi trebalo da dovede do dugoročnog rešenja u procesu normalizacije odnosa.

Kurir.rs