Haški proces bivšem vođi terorističke OVK, Hašimu Tačiju, i saoptuženima za ratne zločine na Kosovu i u Albaniji, 1998-99, nastavljen je danas iskazom bivšeg vojnika OVK da se obaveštajna služba OVK, u okolini Prizrena, bavila otkrivanjem "kolaboranata" među civilima i da je o tome raportirala Glavnom štabu OVK.

Zajedno sa Tačijem, za zlodela nad Albancima, proglašenim za "kolaborante", Srbima i Romima, optuženi su Kadri Veselji, Redžep Seljimi i Jakup Krasnići.

Svi su, tokom rata na Kosovu, bili vodeći članovi Glavnog štaba terorističke OVK.

Pitanje komande i kontrole Glavnog štaba terorističke OVK nad jedinicama i pritvorima u kojima su, po optužnici, počinjeni zločini, od ključne je važnosti na ovom suđenju.

Ceo iskaz svedoka, čiji je identitet zaštićen šifrom 4737, odvijao se danas iza zatvorenih vrata, prenosi Beta.

Tužilac Met Holing rekao je, tokom kratkog dela zasedanja otvorenog za javnost, da je svedok bio vojnik OVK u "operativnoj zoni Paštrik" kod Prizrena.

U dokumenatima, objavljenim na internet stranici suda, piše da se svedok pridružio OVK 1998. godine.

Svedok je, po tim spisima, tužiocima ranije opisao kako je u njegovom bataljonu bilo "oko 300 vojnika", uključujući jedinicu vojne policije i obaveštajnu jedinicu.

Po svedoku "obaveštajna i kontra-obaveštanja služba su... "umesto da se forkusiraju na sakupljanje informacija o srpskim snagama bile više zainteresovane za otkrivanje kolaboranata među civilima".

Svedok 4737 rekao je tužiocima, prema istim dokumentima, da je obaveštajna služba OVK postojala i na nivou brigada i "operativne zone" Paštrik.

- Njeni pripadnici su raportirali direktno Glavnom štabu - izjavio je svedok.

Bivši vojnik OVK posvedočio je i da u toj albanskoj paravojski "nije postojao pravosudni sistem, izuzev na nivou Glavnog štaba, gde je Sokolj Dobruna bio sudija".

Deo iskaza svedok je posvetio i "podelama između OVK i profesionalnih vojnika/snaga FARK (tzv. Oružanih snaga Republike Kosovo, formacije bliske predratnom lideru kosovskih Albanaca Ibrahimu Rugovi).

Prema optužnici, među osobama koje je OVK proglasila za "protivnike", nezakonito lišavala slobode i u brojnima pritvorima na Kosovu i u Albaniji zlostavljala i ubijala bile su i Rugovine pristalice.

Posle tužioca, svedoka unakrsno ispituju branioci četvorice optuženih.

Današnji svedok je 85. koji se pojavio u sudnici od početka procesa, 3. aprila prošle godine.

Po odluci suda, tužioci svoj dokazni postupak moraju završiti do aprila 2025. Zastupnici optužbe ranije su najavili da nameravaju da izvedu 200 svedoka, ali su ih sudije pozvale da taj broj dodatno smanje, a izvođenje dokaza "sažmu".

Optužnica u 10 tačaka tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Krasnićija za: progon na političkoj i etničkoj osnovi, zatvaranje, nezakonito hapšenje i pritvaranje, druge nehumane postupke, okrutno postupanje, prisilni nestanak, mučenje (dve tačke) i ubistva (dve tačke).

Navedene zločine, pripadnici OVK pod komandom optuženih počinili su, po optužnici, u 42 nelegalna pritvora OVK na Kosovu i u Albaniji nad približno 407 pritvorenika, od kojih je najmanje 102 ubijeno, od marta 1998. do septembra 1999. U optužnici je identifikovano 75 žrtava - 51 srpska, 23 albanske i jedna romska.

Šest tačaka optužnice tereti Tačija, Veseljija, Seljimija i Kransićija za zločine protiv čovečnosti, a četiri tačke za ratne zločine.

Prema optužnici, Tači, Veselji, Seljimi i Krasnići bili učesnici u udruženom zločinačkom poduhvatu.

Cilj tog zločinačkog poduhvata bilo je preuzimanje kontrole nad celim Kosovom nasiljem nad svima koje je OVK smatrala "protivnicima".

Kao saučesnici u zločinačkom udruženju, u optužnici su navedeni i oficiri OVK: Azem Sulja, Ljah Brahimaj, Fatmir Ljimaj, Sulejman Seljimi, Rustem Mustafa, Šukri Buja, Ljatif Gaši i Sabit Geci.

Svi optuženi izjavili su da nisu krivi. Oni su u pritvoru u Hagu od hapšenja na Kosovu u novembru 2020.

Kurir.rs/Beta

  Bonus video:

kurir televizija "METAK OVK ME POGODIO I NAPRAVIO KRST KOJI ME JE SPASAO!" Ispovest ČUDOM preživelog borca sa Košara: Desile se NEZAMISLIVE stvari!