Takozvane crnogorske patriote najavljuju da će u Skupštinu Crne Gore pokušati da proguraju rezoluciju "o genocidu nad Crnogorcima" koji je izvršila Srbija u periodu od 1918. do 1929. godine! Najava je stigla iz Crnogorske evropske partije, a sagovornici Kurira ovaj potez ocenjuju kao nebulozu i pokušaj marginalnih političkih figura na crnogorskoj političkoj sceni da skrenu pažnju na sebe.

Naime, ove namere obelodanio je Zoran Damjanović iz Crnogorske evropske partije, koju je osnovao istoričar Novak Adžić, uveliko poznat po antisrpskim stavovima. Oni rezoluciju pokušavaju da predaju u skupštinsku proceduru preko suverenističkih stranaka, a pozvali su parlamentarce, pre svega državotvorne, kao i udruženja građana, nevladine organizacije, intelektualce, naučne i kulturne institucije i organizacije u Crnoj Gori, da podrže tu inicijativu.

1018-kralj-aleksandar-karadjordjevic.jpg
Printskrin Za genocid bi optužili režim dvora Karađorđevića

 - Radi se o etnocidu, odnosno faktičkom genocidu vršenom u kontinuitetu, duže vreme, nad Crnogorcima od strane srpskih (srbijanskih) trupa pod komandom beogradskih vlasti i njihovih egzekutora u Crnoj Gori u periodu 1918-1929, a formalno pod okriljem države pod imenom Kraljevina SHS, kojom je vladala velikosrpska tiranija i klika - navodi se u saopštenju Crnogorske evropske partije.

Dodvoravanje Hrvatskoj

I sam Adžić nedavno je u kolumni za podgorički portal Aktuelno najavio "temeljnu pripremu i obrazloženje pravno-istorijskog nacrta rezolucije o faktičkom genocidu nad Crnogorcima u službi beogradskog režima dvora Karađorđevića i vlade Kraljevine Srba, Hrvata i Slovenaca".

Najava mogućeg ulaska u skupštinsku raspravu ove rezolucije poklapa se s predizbornom kampanjom stranaka za lokalne izbore u Podgorici, na kojima učestvuje i Crnogorska evropska partija. Takođe, usledila je nakon nedavno usvojene rezolucije o zločinima NDH u Jasenovcu. Zbog toga politički analitičar Dejan Vuk Stanković smatra da je ovo klasično dodvoravanje Hrvatskoj, ali i nastavak oštrog i podlog rata protiv Srbije.

sequence-03.00-28-16-11.still003.jpg
Kurir Televizija Dejan Vuk Stanković

- Cilj je da se izvrši izjednačavanje između navodnih zločina srpske vojske i stvarnog masovnog zločina hrvatskog nacističkog režima. Sama pomisao na ovaj predlog kvari jako fragilne odnose Srbije i Crne Gore - istakao je Stanković.

I Crnogorski pokret na krivom putu

Pre nekoliko godina i Crnogorski pokret je najavljivao pokretanje inicijative kojom se traži od crnogorskih vlasti i vlasti u Srbiji da osnuju komisiju koja će se baviti obračunom i nadoknadom štete u Crnoj Gori uzrokovane "neprijateljskim odnosom Srbije u Prvom svetskom ratu i aneksijom 1918". Oni su tada saopštili:

- Povratak kralja (Nikole) i vlade iz egzila i uspostavljanje redovnog poretka u zemlji sprečeno je takođe silom okupacione srpske vojske.

Da apsolutno nema nikakvih osnova da se bilo ko optuži za genocid tokom pomenutog perioda, smatra prof. dr Časlav Koprivica s Fakulteta političkih nauka i objašnjava sukobe iz tog vremena.

- Sukob do koga je došlo u Crnoj Gori između pristalica dveju dinastija, Karađorđevića i Petrovića, nakon ujedinjenja Srbije i Crne Gore u zajedničku državu, nije imao nacionalni, već političko-dinastički predznak. Pobunjenici - federalisti bili su za to da Crna Gora ima federalni status unutar zajedničke države, a među njima nije bio niko ko se nacionalno smatrao, odnosno izjašnjavao drugačije nego Srbin. Dakle, utoliko ne može biti govora o nekom međunarodnom sukobu na prostoru Crne Gore u tom periodu. Osim toga, poginuli, uz zaista malobrojne izuzetke, nosili su oružje na obe strane. Dakle, ni suštinski ni formalno nema elemenata zločina nad civilnim stanovništvom, a kamoli nekakvog genocida. Pretpostavljam da ovakvi politički marginalci, čiji "ideološki koncept" počiva na ličnim frustracijama, pokušavaju na ovaj način da izjednače rezoluciju o genocidu nad srpskim narodom koji je donela Skupština Crne Gore, za razliku od Skupštine Srbije - naglasio je Koprivica.

sequence-01.00-55-35-00.still004.jpg
Kurir Televizija prof. dr Časlav Koprivica

Saseći u korenu

U Crnoj Gori ova inicijativa partije osnovane pre samo godinu dana zasad nije odjeknula u javnosti kako je očekivano. Predsednik Slobodne Crne Gore Vladislav Dajković za Kurir je inicijativu nazvao "šizofrenom".

- Ako se prisetimo zemljopisa kralja Nikole iz 1905, u kom je decidirano napisano da su većina stanovnika Crne Gore u tom periodu bili Srbi, skoro 95 odsto pravoslavne veroispovesti i nekoliko procenata muhamedanske veroispovesti, onda je jasno da ta inicijativa, koju normalan čovek ne može da shvati, govori da su Srbi vršili genocid nad Srbima u Crnoj Gori! Dakle, gospodin Adžić je odavno izgubio dodir s realnošću i dodir sa sopstvenim razumom i ta inicijativa je ništa drugo do šizofreni politički program Novaka Adžića, koji je osvedočeni crnogorski ustaša - kaže Dajković.

343756.01-09-34-03.still004.jpg
Kurir Televizija Vladislav Dajković

Ipak, dodaje da takve inicijative, kada se ponove na desetine puta, deo građana može da u nekom trenutku doživi ozbiljno.

- Zbog toga smatram da na samom startu takve, najblaže rečeno budalaste izjave treba saseći u korenu i konstantno podsećati na istorijske podatke i pokazati dokaze koji govore da nema nikakvog utemeljenja za tako nešto - istakao je Dajković.