Predsednik Srbije Aleksandar Vučić danima je na meti napada, koji su počeli čim je saopštio mere za opstanak srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. Bujica kritika i lažnih optužbi dolazi u isto vreme od predstavnika opozicije u Srbiji, pojedinih domaćih medija i takozvanog premijera lažne države Aljbina Kurtija.

O napadima na predsednika Srbije govorila je i predsednica parlamenta Ana Brnabić, a sagovornici Kurira poručuju da očekuju da se oni intenziviraju, te da će, prema njihovim rečima, dokle god se Srbija bori za srpski narod na Kosovu i Metohiji, ti napadi biti sve veći.

screenshot-20240914-110239.jpg
Screenshot RTS Aleksandar Vučić, predsednik Srbije

A sve jači udar na predsednika Srbije krenuo je od prošlog petka, kad je Vučić saopštio ključne mere koje će država preduzeti povodom neprihvatljive situacije za Srbe na KiM. Očekivano, za Aljbina Kurtija ove tačke predstavljaju "deo agresivne kampanje za nove sukobe". Izneo je potom svoja tri uslova, za koje je rekao da su "miroljubivi i racionalni", dok su Vučićevi "neracionalni".

albin-kurti01-epa-filip-singer.jpg
EPA Filip SInger 

Slične reakcije stižu i od opozicije u Srbiji, koja predsednika Aleksandra Vučića optužuje da je "pomogao Kurtiju da nastavi sa ponižavanjem Srba na KiM" (izjava Borka Stefanovića iz SSP), i da je "Vučić najveća pretnja za odbranu nacionalnih interesa" (izjava Miloša Jovanovića, Novi DSS).

Bez predloga

Predsednica Skupštine Srbije Ana Brnabić reagovala je na ove poruke i istakla da za Srbe na Kosovu i Metohiji ne postoji veća pretnja od Aljbina Kurtija.

screenshot-20240913-000943.jpg
Printscreen/Euronews Ana Brnabić

- U ovako teškom trenutku za srpski narod na Kosovu i Metohiji, a za šta krivicu snosi isključivo Aljbin Kurti, uz međunarodnu zajednicu koja je zatvorila i oči i uši, a posebno EU, koja je garantovala punu primenu Briselskog sporazuma, naša opozicija i Šolakovi mediji izabrali su da stanu uz Kurtija. Ponovo su izabrali da budu opozicija Srbiji - naglasila je Brnabićeva u objavi na svom nalogu na Iksu.

Direktor Kancelarije za KiM Petar Petković poručio je da Aljbina Kurtija boli što narod na KiM veruje svom jedinom predsedniku Aleksandru Vučiću.

screenshot-20240831-081436.jpg
Printscreen RTS Petar Petković

- Nema većeg očajnika od Kurtija, čiji specijalci pucaju na srpsku decu, koji ide dugim cevima na goloruki narod i koji teroriše Srbe da dokaže da je silan. Boli Kurtija što ni pas neće da mu priđe na severu KiM i što narod veruje svom jedinom predsedniku Vučiću - rekao je Petković.

Prema ocenama sagovornika Kurira, napadi na predsednika Srbije nastaviće se i u budućnosti. Profesor Stevica Dedanski, predsednik Centra za razvoj međunarodne saradnje, u razgovoru za Kurir istakao je da bi razumeo kritiku opozicije kad bi dala predlog koji je bolji ili - kad bi uopšte nešto predložili.

screenshot-11.jpg
Kurir Televizija Stevica Dedanski

- Ali oni nikada ne daju predlog. Srpska opozicija bi trebalo da ima jedinstven stav sa vlastima bar po pitanju odbrane KiM i Republike Srpske, to jest uopšteno srpskog naroda. Ali to se nikada ne dešava. Da podsetim da je opozicija nastupala pod nazivom "Srbija protiv nasilja", ali nikad se nisu oglasili kada se nasilje dešava nad Srbima na KiM - kaže Deđanski i ističe da u drugim zemljama imaju jedinstven stav kada su u pitanju njihovi nacionalni interesi.

- Za vreme najstrašnije vlasti u Srbiji, za vreme Demokratske stranke, kada je ponekad i bilo nekog saopštenja povodom odbrane Kosova i Metohije, tadašnja opozicija je uvek glasala za stvari koje su vezane za odbranu KiM. Tako se brani Srbija, ali nažalost mi više nemamo takve opozicione političare. I dokle god Srbija brani Kosovo, napadi će biti sve veći, što na srpski narod, što na Srbiju koja ne želi da ga prizna. Očekujem intenziviranje. Jedina promena može da se desi sa resetovanjem svetskog sistema, od toga zavisi mnogo stvari, da li će Donald Tramp pobediti, da li će se završiti rat u Ukrajini - smatra Deđanski.

Politikantstvo

I potpredsednica Narodne skupštine Snežana Paunović očekuje da napadi budu nastavljeni.

screenshot-11.jpg
Kurir Televizija Snežana Paunović

- Čini mi se da su svi očekivali da će zvanični Beograd prihvatiti taj teror kao nešto što mora da trpi, a ove mere govore da Srbija ima nameru da se bori za svoje građane, da ne priznaje nikakvu samoproklamovanu nezavisnost Kosova i to jeste realno unelo nervozu kod onih koji bi da Srbiju nekako bace na kolena, ako ikako mogu. Ako govorimo o domaćim političarima, opozicionim predstavnicima, onda se bojim da je to posledica klasičnog politikantstva i to na onu temu na koju ne bi smelo da se događa, na temu KiM i patnje našeg naroda. Više bi me radovalo da kao odgovorni ljudi sednu i predlože neke konkretnije mere koje smo možda i propustili, a ne da jedva čekaju priliku da uđu u te kritičke tonove koji će se poklopiti sa svima onima koji ne misle dobro ni Srbiji, ni srpskom narodu, bez razlike gde on živi - rekla nam je Paunovićeva i dodala da je izvesno da će se o predloženim merama razgovarati u parlamentu Srbije.

BONUS VIDEO

Kurir televizija Aleksandar Vučić razgovora sa stanovnicima Krupnja

Kurir.rs / Kurir Politika