Nova runda dijaloga Beograda i Prištine završena je pre nego što je i počela, jer je glavni prištinski pregovarač Besnik Bisljimi odbio je da sedne za sto sa direktorom kancelarije za Kosovo i Metohiju Petrom Petkovićem, i time, kako je naveo pregovarač Beograda, još jednom potvrdio da druga strana suštinski odbija da učestvuje u dijalogu i procesu normalizacije.

Za glavnog pregovarača Prištine Besnika Bisljimija bile su sporne tri teme - Zajedinica srpskih opština, poštanske usluge i pitanje glavnog mosta na Ibru. Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su profesor doktor Časlav Koprivica, sa Fakulteta političkih nauka, kao i Veselin Šljivančanin, pukovnik u penziji.

Sequence 01.00_25_00_12.Still001.jpg
Kurir Televizija 

- Čuli smo da nema dobrog rešenja za Srbe, Vučić je svestan da je postavljeno stanje na terenu koje odgovara Albancima. Oni, koji imaju svu moguću podršku od strane EU i NATO pakta prosto ne žele da razgovaraju, jer im je stiuacija po volji. Ova situacija se sada tretira kao problem srpske zajednice na teritoriji koja više nije Srbija, a ne kao problem statusa naših državljana na privremeno otuđenoj teritoriji - rekao je za početak Koprivica.

Šljivavčanin je istakao da je glavni cilj Albanaca trenutno da naude srpskom narodu.

- Srbija je činila sve da se uspostavi mir na prostoru Kosova i Metohije. Godine 1981. su prvo Albanci krenuli na KiM da ruše sve ono što je ustavno i poredak. Mi smo trpeli zbog Kosova i Metohije agresiju na jednu malu Srbiju ćitavog NATO pakta i potpisali rezoluciju 12:44 u Kumanovu - rekao je i dodao:

- Oni ukidaju sve što mogu, žele da uznemire narod, da ga drže nestabilnim i da mu učine zlo. Hoće da donesu zakone koji samo njima odgovaraju. Ti mentori koji su potpisali da će Srbi i Albanci imati ista prava, ništa neće uraditi.

Sequence 01.00_29_16_08.Still002.jpg
Kurir Televizija 

Profesor Koprivica je istakao svoje mišljenje da formiranje Zajednice srpskih opština ne bi bilo tako pogodno kako se možda misli:

- Problem Zajednice srpskih opština (ZSO) ne može da garantuje opstanak našeg naroda na KiM. Prema potpisanom Briselskom sporazumu ZSO je mehanizam koji postoji u okviru tzv. Kosova. Svojevremeno je Gabrijel Eskobar govorio Albancima da im je u interesu da se primeni ZSO, jer predstavlja kraj mogućnosti uplitanja Beograda u unutrašnje stvari Kosova. Ako u kontinuitetu jedna strana ne ispunjava svoje obaveze a vi dozvoljavate da se pregovori produžuju, vi ste saučesnik u tome, jer znate da vas vuku za nos.

Kurir televizija "Zbog KiM smo trpeli NATO agresiju!" Da li Beograd treba da napusti pregovore sa Prištinom? Koprivica tvrdi: Formiranje Zajednice srpskih opština nije rešenje!

Koprivica je govorio i o opciji da Srbija napusti pregovore sa Prištinom:

- Više nije 99 godina, kada bi istupili iz pregovora niko ne bi mogao da nam udari sankcije ili da nas bombarduje. Mi smo sačuvali mir po cenu toga da smo dopustili suverenizovanje tzv. Kosova. Morali smo davno da napustimo proces i da stavimo do znanja da ne želimo da rešavamo pitanje Kosova oružanim putem ali da ne želimo da učestvujemo u procesu čiji je cilj odricanje u pravnom smislu od KiM. 

Ipak, bivši pukovnik, Šljivančanin, veruje da bi napuštanje pregovora ostavilo velike posledice na srpski narod:

- Da smo se isključili iz pregovora, čitava Srbija bi trpela po mnogim pitanjima i bilo bi drugih posledica po čitavu Srbiju. Vidimo i sami šta se dešava od napada dece do raznih sabotaža, sve je to u cilju da bi Srbija povukla neki drugi potez. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

 Kurir.rs

Kurir televizija "PROGLAŠENJE OKUPACIJE ZNAČILO BI POVRATAK SUVERENITETA NAD KOSOVOM!" Stručnjaci upozoravaju na rizike ovog poteza za Srbiju