Crnogorska evropska Partija najavila je da će podneti rezoluciju o genocidu nad Crnogorcima koji je izvršila Srbija u perodu od 1918. do 1929.

Analitčari smatraju da nema utemeljenja za tako nešto, ali ukazuju na opsanost od ovakvih političkih programa. Najava mogućeg ulasaka u skupštinsku raspravu ove rezolucije poklapa se sa predizbornom kampanjom stranaka za lokalne izbore u Podgorici na kojima učestvuje i Crnogorska evropska partija. Šta je poruka ovog predloga naročito onima koji žive u Crnoj Gori, a izjašnjavaju se kao Srbi? Hoće li se predlog ovakve rezolucije odraziti na odnose bratskih zemalja Srbije i Crne Gore?

Sequence 01.01_36_17_22.Still007.jpg
Kurir Televizija Milica Crnogorac i Darko Šuković

Na ovu temu za Kurir televiziju govorili su Milica Crnogorac, urednica u Kuriru, Predrag Savić, advokat, kao i Darko Šuković, novinar iz Crne Gore.

- Ova partija je osnovana pre nepunih godinu dana, a u prvom planu sve vreme imaju taj genocid. Sada je u kampanji za lokalne izbore u Podgorici, pa priču počnu s lokalnim temama ali nekako uvek krenu "levo od Albukerkija" i stignu čak do 1918. godine.  Taj period se stalno koristi za neke male partije koje pokušavaju u prvi plan da stave nešto čega nema, a to je podeljenost, sukob i rivalitet. Nigde nema pisanih dokumenata, niti slika, niti pisanih tragova, pominju se neka vešala, neke spaljene kuće, a za sve se krive Karađorđevići i unuk kralja Nikole Petrovića, Aleksandar - istakla je Milica Crnogorac.

Ipak, Šuković je tvrdio da dokazi o ovom navodnom zločinu postoje, kao i gde se mogu naći:

 -  Dokaza ima mnogo, na stotine hiljada neosporivih dokaza koji se nalaze u Arhivu stare Jugoslavije koji će pokazati šta se dešavalo u Crnoj Gori u tom periodu. Ima mnogo istoričara koji su pisali o tim događajima na osnovu činjenica.

Kurir televizija "U PRVI PLAN STAVLJAJU RIVALSTVO I SUKOB, A TOGA NEMA!" Žustra rasprava zbog navodnog genocida nad Crnom Gorom: Ovako međunarodno pravo definiše ovaj zločin!

Predrag Savić, advokat, tvrdi da ovo nema veze sa genocidom, već da su u pitanju "jeftine političke priče", dok je Milica Crnogorac istakla da je slušajući izjave funkcionera koji se kandiduju za odbor grada Podgorice, primetila kako se svaka njihova izjava o komunalnim problemima grada brzo i neočekivano pretvori u govor o navodnom genocidu.

- Nikada ne bih rekla za Crnu Goru i Srbiju da su neprijateljske zemlje, mi moramo biti bratske, ove dve države moraju da dišu istim plućima, mi ne možemo jedni bez drugih. Bez obzira što sada imamo takozvane evropske vrednosti, moramo da se vratimo u istoriju u kojoj smo se podržavali. Srbija i Crna Gora su zauvek "dva oka u glavi", trenutno malo zrikava, odnosno jedno izgleda ima kataraktu, ali izlečićemo, biće sve dobro - istakla je Crnogorac.

Sequence 01.01_28_29_22.Still008.jpg
Kurir Televizija 

Šuković je naveo da ako pogledamo kako međunarodno pravo definiše genocid, mogu se primetiti sličnosti sa onim što se u to vreme navodno dešavalo Crnoj Gori:

- Znam mnogo Srba koji su mi dragi, ali znam i Srbe o kojima nemam lepo mišljenje jer su zlonamerni prema Crnoj Gori. Statut međunarodnog suda nabraja šta su dela kako bi se kvalifikovao genocid, jedna od stavki je ubijanje jedinki neke skupine. Prosrpske snage konstanto otvaraju ove teme. Ti ljudi su se borili za slobodu i čast Crne Gore koja je prebrisana sa mape. Crnogorci kao nacionalni identitet bili su poništeni. 

Advokat tvrdi da, kada je u pitanju Božićna pobuna, se po pravnoj osnovi ne može govoriti o genocidu, ali da zločini jesu počinjeni, treba se suočiti sa njima i nazvati ih pravim imenom.

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

Kurir.rs

kurir televizija CRNA GORA U POŽARIMA! VETAR IH RASPLAMSAVA, vatrogasci sinoć imali pune ruke posla! Kurir saznaje koja su najugroženija mesta