Ambasador Srbije pri Evropskoj uniji Danijel Apostolović kaže da će nosioci biometrijskih pasoša Republike Srbije koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju najzad moći da putuju u zemlje Evropske unije bez viza, najverovatnije od druge nedelje oktobra, pošto su danas predstavnici Evropskog parlamenta i Saveta Evropske unije potpisali dokument koji je bio preduslov da odluka bude objavljena u Službenom glasniku Evropske unije.

- Dvadeset dana nakon objavljivanja odluka će stupiti na snagu. Ako se sve bude bude odvijalo kako treba, to znači da bi odluka mogla da stupi na snagu oko 10. oktobra. Srbi sa Kosova i Metohije, odnosno nosioci biometrijskih pasoša Republike Srbije koje izdaje Koordinaciona uprava za Kosovo i Metohiju bili su poslednji na Zapadnom Balkanu kojima je do sada bila potrebna viza za putovanje u zemlje Evropske unije, što je samo po sebi diskriminacija - kaže Apostolović za Kosovo Online.

 On pojašnjava da je Srbiji bilo obećano da će odluka stupiti na snagu još tokom leta, a pošto se to nije desilo, izraženo je nezadovoljstvo svim sagovornicima u Briselu, kao i širom Evropske unije.

- Evropski parlament je odluku o ovom pitanju usvojio krajem aprila, na svojoj poslednjoj plenarnoj sednici. Tada je odluku podržalo jako mnogo poslanika, njih 406 je tog trenutka bilo ‘za’, a 97 ‘protiv’. Nakon toga su ministri spoljnih poslova Evropske unije 22. jula potvrdili odluku, čime je u suštini bila završena celokupna zakonodavna procedura, što su oni tada i sami objavili u saopštenju za medije. Međutim, Evropski parlament i institucije Evropske unije su krajem jula i ceo avgust bile na kolektivnom godišnjim odmoru i do odluke, nažalost, nije došlo tokom letnjih meseci. Da ne bude da samo kritikujemo, želim da javno zahvalimo komesarki za pravosuđe Ilvi Johanson koja je inicirala odluku i koja se borila da odluka bude usvojena. Takođe mislim da treba da kažemo hvala i gospodinu Matjažu Nemecu, koji je bio izvestilac za ovo pitanje i koji se maksimalno angažovao u Evropskom parlamentu da odluka bude usvojena - ističe ambasador Apostolović.

Upitan da prokomentariše negodovanja i kritike zvaničnika u Prištini koje su propratile proces donošenja ove odluke, i jednu od ocena da bi nosioci ovih pasoša “mogli da ugroze red i bezbednost u Evropskoj uniji”, Apostolović kaže da su ti komentari bili “besmisleni i neljudski”.

- Bespredmetno mi je zaista da to komentarišem. Krajnje su mi besmisleni i neljudski takvi komentari, kao i uostalom sva nedela učinjena tokom poslednjih godina, a što upravo najviše govori o njima.Oni su zapravo ti koji Srbe već godinama zlostavljaju, ukidaju im osnovna ljudska prava, nastoje da ih u potpunosti proteraju. Mislim da je to već svima postalo jasno. Odluka će biti usvojena bez obzira na protivljenje Prištine, a kao što sam rekao, takvi komentari su zaista bili neosnovani - kaže Apostolović.

 Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.

Bonus video:

Kurir televizija "Zbog KiM smo trpeli NATO agresiju!" Da li Beograd treba da napusti pregovore sa Prištinom? Koprivica tvrdi: Formiranje Zajednice srpskih opština nije rešenje!