BEOGRAD - Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da će Vlada Srbije danas razmatrati Nacrt rebalansa budžeta za ovu godinu, kao i izmene Zakona o finansijskoj pomoći porodicama sa decom te da će se ti predlozi naći pred poslanicima u ponedeljak, 23. septembra.

"Imamo pozitivne prihode i da zato radimo pozitivan rebalans budžeta za ovu godinu", rekao je Mali za RTS navodeći da su zabeleženi prihodi veći za 133 milijarde dinara.

Objasnio je da će, u odnosu na inicijalni budžet, predlogom rebalansa biti predviđeno 18 milijardi dinara više za poljoprivredu, čime će sa 137 milijardi dinara izdvajanja za poljoprivredu biti na oko 7,3 odsto ukupnog budžeta.

Mali je najavio da će se povećati i izdvajanja za zdravstvo, od 30 milijardi dinara, kao i sa većim izdvajanjima za prosvetu od 20 milijardi dinara, ali i za Vojsku Srbije, s obzirom na nabavku novih "rafala".

"Izdvajamo ono što smo više zaradili. Pozitivan, razvojni rebalans. Nijednu investiciju nismo zaustavili. Izdvojili smo dodatni novac za završetak brze pruge od Novog Sada do Subotice, za sve ostale auto-puteve, brze saobraćajnice, bolnice, škole, sve što gradimo, dakle dovoljno novca da se sve završi ove godine, kao što je planirano", istakao je ministar.

Dodao je da je rebalans budžeta za 2024. godinu, na neki način, uvod u budžet za sledeću godinu i da će se taj predlog pred poslanicima naći do kraja novembra.

"Uprkos toj velikoj krizi koja i dalje traje u svetu, potencijalnim novim krizama, kao što vidite, imamo stabilan budžet, imamo jasne ciljeve, udeo javnog duga u BDP-u 49,8 odsto, dakle ispod 50 odsto, daleko ispod nivoa Mastrihta od 60 odsto, daleko ispod nivoa evrozone koji je 89 odsto", istakao je Mali.

Kako je naveo, jutros je proverio stanje u trezoru i video da iznosi 718 milijardi dinara.

"Potpuno smo likvidni, sve svoje obaveze ispunjavamo u dinar i u dan, tako da s te strane građani Srbije ne treba da brinu, ali ono što želimo, naravno, jeste da svaki višak novca koji zaradimo, svaki dodatni prihod koji imamo, kao što je sada slučaj, iskoristimo za prioritete koji su pred nama", naglasio je ministar.

Istakao je da će Vlada danas raspravljati i o Zakonu o finansijskoj pomoći porodicama sa decom, čime će se povećati naknade za prvo, drugo, treće i četvrto dete i važiće za svu decu koja su rođena od 1. januara ove godine.

Mali je precizirao da će naknada za prvorođeno dete biti povećana na 500.000 dinara, za drugo rođeno dete na 600.000 dinara, dok će za treće dete ta naknada biti 2,28 miliona dinara, za četvrto 3,18 miliona dinara.

Mali je naveo i da se završava tekući aranžman sa Međunarodnim monetarnim fondom (MMF), a da će tema sastanka sa predstavnicima te finansijske institicije, koji dolaze u Beograd 3. oktobra, biti razgovori o novom aranžmanu, novim reformama i novim strukturnim ciljevima.

"Dakle, sve ciljeve koje smo definisali u aranžmanu sa MMF-om smo ispunili. Vrlo je jasan njihov stav da smo na dobrom putu, što je dobro. To je najvažnija, najeminentnija finansijska institucija na svetu", naglasio je on.

Kurir.rs/Beta

 BONUS VIDEO

Kurir TV JEDNA MALA SRBIJA BELEŽI OVAKVE REZULTATE Mali: Odgovornom politikom učinili smo da životni standard samo raste