- Zaključili smo ugovor sa Evropskom unijom o strateškom partnerstvu u održivim sirovinama koji će ojačati našu poziciju u SAD. Potpisali smo sporazum sa SAD o strateškom partnerstvu u energetici. To je od nemerljive važnosti ne samo u energetici, već za pozicioniranje Srbije u inostranstvu. Nedavno nam je u poseti bio francuski predsednik i proširili smo naše kapacitete u odbrani i to pomoću evropskih partnera. Sve to ima ekonomske i političke implikacije - rekao je Đurić, prenosi Kosovo Online.

Dodao je da je predmet diskusije bilo otvaranje strateškog dijaloga između Srbije i SAD.

- Jedva čekam da to počne da se dešava, potpuno smo spremni. Verujem da Srbija može da doda vrednost Evropi pomoću naših partnerstava sa zemljama koje nisu samo u Evropi. Već neko vreme pomogli smo borbu za nezavisnost nekih afričkih i azijskih nacija, imamo i dobru vezu prijateljstava po Latinskoj Americi. Otvoreni smo da pomognemo u partnerstvu nekih američkih i evropskih država da i oni postignu zajedničke pozitivne ciljeve u tom pravcu - naglasio je Đurić.

Istakao je da Srbija veoma teško radi da kreira prijateljsko okruženje u regionu Zapadnog Balkana.

- Moramo da se fokusiramo na naše regionalne politike. Srbija je zemlja u Evropi sa najvećim brojem suseda posle Nemačke. Imamo osam zemalja sa kojima delimo granicu, a Nemačka ima devet. To znači da rad na dobrim odnosima i sinhoronizujućim pristupom globalnim izazovima sa našim komšijama, može doprineti razvoju našef regiona, bezbednosti, transporta. Pokušavamo da zauzmemo principijelnu poziciju kad su neki ključni problemi u pitanju. Ne samo zbog činjenice da podržavamo ukrajinski teritorijalni integritet, već zato što znamo da ako to podržavamo, to je zaštitna mera za našu stabilnost. Isti princip i iste vrednosti su svuda prisutne - naglasio je Đurić.

Osvrnuo se i na dijasporu, rekavši da više od milion srpskih Amerikanaca živi u SAD.

- Oni su veoma dobro organizovani kada se radi o srpskoj pravoslavnoj crkvi koja je stub i oslonac srpske zajednice. Ona čuva duhovni, kulturni i lingvistički identitet širokog kruga različitih pojedinaca. U SAD živi 'mala Srbija' izvan Srbije koja doprinosi ovom društvu. Ima 137 parohija srpske crkve u ovoj velikoj i lepoj zemlji. Ako svi ovi ljudi stanu zajedno, organizuju se, nađu zajednički jezik, može jako puno toga da se postigne i praktično ništa nije nedostižno. Njihova uloga je most između naših društava. Mi moramo da gradimo naš kapacitet za interakciju sa SAD. Uprkos činjenici da smo mala nacija, u smislu populacije i veličine teritorije, imamo mentalitet velikih nacija i ambiciju, ali moramo da radimo na tome i gradimo kapacitet za interakciju - kazao je Đurić.

Kurir.rs/Kosovo Online/Prenosi: A.Ć.