Zamenik pomoćnika sekretara SAD za Evropu i Evroaziju Aleksandar Kasanof istakao je da Sjedinjene Države žele da vide napredak u dijalogu Beograda i Prištine pod posredstvom Evropske unije.

Novi američki izaslanik za Balkan, je, obraćajući se na "Pupin forumu" u organizaciji Pupin inicijative u Vašingtonu, kazao da na Zapadnom Balkanu ima nerešenih pitanja u kojima žele da vide napredak, a kao jedno od njih navodi dijalog.

Pupin forum.jpg
Printscreen Kosovo online Pupin forum održava se u Vašingtonu


- Mi želimo da vidimo progres u dijalogu pod pokroviteljstvom EU - rekao je Kasanof navodeći da je razgovarao i sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, ali i sa ministrom Markom Đurićem o tome kako bi Sjedinjene Države mogle da doprinesu napretku dijaloga.

Aleksandar Kasanof.jpg
Printscreen Kosovo online Aleksandar Kasanof

Komentarišuci energetski sporazum koji je potpisan izmedu SAD i Srbije, Kasanof kaže da će taj sporazum doneti koristi i Srbiji, srpskom narodu, ali i američkim kompanijama i narodu. Prema njegovim rečima, zasluge za taj sporazum, koji "predstavlja prekretnicu u našim odnosima i našem partnerstvu", idu ministru Đuriću koji je do skoro bio ambasador Srbije u SAD i koji je radio na produbljivanju odnosa dve države.

Takođe, dodaje Kasanof, zasluge idu i predsedniku Srbije za odluke koje je donosio tokom procesa i njegove napore.
- SAD vidi ogromnu priliku u mogucnosti da bude partner sa Srbijom - navodi Kasanof i kaže da su mogućnosti saradnje velike, od podrške Ukrajini koja je trenutno najveći bezbednosni izazov za Evropu, ali i evroatlantski prostor, do saradnje u oblasti čiste energetike.

Kurir.rs/Kosovo online/M.CG.