Ministar spoljnih poslova Srbije Marko Đurić sastao se danas u Vašingtonu sa pomoćnicom državnog sekretara za međunarodne organizacije u Stejt dipartmentu Mišel Sison, sa kojom je razgovarao i o situaciji na Kosovu.

Đurić je naglasio da se Srbi na KiM susreću sa nezapamćenim terorom od strane Kurtijevog režima i da se iz dana u dan suočavaju sa narušavanjem osnovnih ljudskih, ekonomskih i političkih prava, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

S tim u vezi, Đurić je rekao da se Beograd zalaže za mir u regionu i dijalog kao mehanizam opstanka Srba na KiM, ali da će, kroz mere koje je nedavno predložila Vlada Srbije, nastaviti da insistira na primeni postignutih sporazuma.

„Nastavićemo da apelujemo na celu međunarodnu zajednicu da ponovo proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine postave visoko na svojoj političkoj agendi“, poručio je ministar Đurić.

Imajući to u vidu, šef srpske diplomatije posebno je naglasio važnost uloge UNMIK-a, kao nosioca okvira za održavanje mira i stabilnosti na KiM.

Na sastanku je bilo reči o najaktuelnijim političkim i međunarodnim temama, kao i o saradnji u multilateralnim organizacijama i forumima.

Osvrnuvši se na istorijat učešća Srbije u multinacionalnim operacijama pod okriljem Ujedinjenih nacija i Evropske unije, Đurić je istakao da je Srbija na prvom mestu među zemljama kontributorima u regionu Jugoistočne Evrope, imajući u vidu broj naših mirotvoraca angažovanih širom sveta.

To je, prema njegovim rečima, doprinelo da Srbija bude pozicionirana kao odgovoran i kredibilan partner u očuvanju mira i bezbednosti u svetu.

Đurić je susret iskoristio i da sagovornicu informiše i pozove da prisustvuje događaju na marginama 79. zasedanja Generalne skupštine UN posvećenom predstojećoj međunarodnoj izložbi Ekspo 2027 čiji je Srbija domaćin, a na kojoj će biti promovisana kao zemlja inovacija, novih tehnologija i digitalizacije.

Kurir.rs/Kosovo online

Preneo: R.J.

 Bonus video:

Kurir televizija "ISTORIJA NAŠIH ODNOSA SA NATO JE KOMPLIKOVANA I TEŠKA, ALI..." Marko Đurić iz Vašingtona: Lobiramo za poziciju Srbije na zapadu