Atmosfera na teritoriji Kosova i Metohije se ne smiruje, a teror koji srpski narod na ovoj teritoriji trpi je glavna tema u javnosti.

Gosti jutarnjeg programa Kurira Radoslav Marjanović, član Glavnog odbora SNS i Zoran Vuletić, predsednik Građanskog demokratskog foruma, govorili su na ovu temu, ali o ulasku Srbije u Evropsku uniju.

Vuletić je prvo prokomentarisao vesti da našoj državi stižu sredsva iz Evropske unije, u vrednosti od milijardu i 580 miliona evra:

366438_240920.00_23_47_06.Still002.jpg
Kurir Televizija 

- Bilo koji sporazum sa EU je uvek dobra vest, ja se radujem svakoj saradnji, ali Srbija ne vidi to kao vrhovni interes i ne vodi politiku tako da što pre dođe u EU. Da bi Srbija bila u EU, mora da pregovara u svim onim pregovaračkim poljima, a niko se time ne bavi. Makron nam je rekao u svojoj poseti da su Srbiji vrata otvorena i da od nas zavisi ulazak u EU. Vučić mu je odgovorio da mi za to nismo zainteresovani

Marjanović je istakao da smo kao država dosta napredovali od vremena kad je ulazak u EU bio glavni fokus:

. Kada smo imali mantru da što pre uđemo u EU, mi smo imali 500 hiljada manje radnih mesta. Ispunjavaju se klasteri i ministarstvo dosta radi na tome, ali poenta je da mi iskoristimo što više kada je EU u pitanju. Brza pruga koja se gradi na relaciji Beograd-Niš se gradi od sredstava EU, a to je benefit za građane. Mi treba da održavamo dobre odnose sa svima u interesu naše zemlje. Postoje određena politička pitanja na kojima nailazimo na neslaganje između Srbije i EU, pre svega pitanje Kosova, tako da bi bilo besmisleno odreći se Kine ili Rusije. 

Kurir televizija "KURTI NE SPROVODI TEROR NAD SRBIMA" Opaka debata u studiju Kurira! Marjanović: Šta je onda upucavanje dečaka koji je nosio badjak?

Marjanović je u svom izlaganju istakao i promene u metodologiji pregovora o ulasku u Evropsku uniju, što je Vuletić demantovao:

- Kolega kaže da je promenjena metodologija i da pregovori duže traju. To nije tačno, pregovara se onoliko dugo koliko je država sposobna i ima volje da pregovara, može da traje 4 godine ili 34 godine kao Turska. KiM nije najveća prepreka do EU, mi nemamo čega da se odričemo. Kosovo su izgubili Šešelj i Milošević 1999. godine. 

Vuletić je onda pomenuo nedavni slučaj gde su četiri mladića srpske nacionalnosti uhapšeni na teritoriji KiM zbog navodnog nepristojnog ponašanja prema pripadniku tzv. kosovske policije u civilu:

- Govorilo se "uhapšeni Srbi", ali nisu uhapšeni Srbi, već individue. Porodica je nakon ovog slučaja rekla da su zadovoljni procesom i da će oni provesti 30 dana u kućnom zatvoru. Kako oni mogu biti zadovoljni ako su mladići uhapšeni samo na osnovu toga što su Srbi? Uhapšeni su jer su se koškali sa policijom. Sve ovo je dogovoreno Ohridskim i Briselskim sporazumom, ne možemo govoiriti da neko teroriše Srbe na KiM. 

366438_240920.00_28_28_23.Still003.jpg
Kurir Televizija 

Ovo je izazvalo burnu atmosferu u studiju, gde je Marjanović izneo slučaj koji se dogodio prošle godine, gde je srpsko dete upucano jer je nosio badnjak, a Albanac koji je to učinio pušten na slobodu bez presude:

- Ovo je naivan pristup problemu Kosova. Ako neko kaže da nema terorističkih napada na Kosovu, šta je pucanje na dečaka koji je išao po badnjak od strane Albanaca koji za to nije ni osuđen? Branite Kurtijevu politiku. Naš narod je izložen teroru, pokušavaju da izazovu sukob na koj ibi naša zemlja odreagovala. Srbija je za dijalog, a potpisani sporazumi se ne poštuju. 

Zabranjeno preuzimanje dela ili čitavog teksta i/ili foto/videa, bez navođenja i linkovanja izvora i autora, a u skladu sa odredbama WMG uslova korišćenja i Zakonom o javnom informisanju i medijima.

Kurir televizija je dostupna na kanalu broj 109 za korisnike MTS Iris TV, na kanalu 9 za korisnike m:SAT TV, Supernova i Yettel Hipernet TV, na kanalu 108 za korisnike BeotelNet, na kanalu 8 za korisnike Orion telekoma i na kanalu broj 112 za korisnike Sat-trakt na teritoriji Srbije, u okviru platforme M:tel u Crnoj Gori i Bosni i Hercegovini i MTEL Global u dijaspori, kao i na aplikaciji Arena Cloud.

 Kurir.rs

Kurir televizija "DA VATIKAN PRIZNA KOSOVO, TO BI POVUKLO I OSTALE DRŽAVE" Evo zašto je poseta kardinala Pjetra Parolina značajna: Sveta stolica posmatra našu crkvu!